Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Formula Ford

Formule Ford: Chrissy Palmer wint Festival, Liroy Stuart prachtig tweede (update foto's)

480_podium_fford_666359

Het Formule Ford Festival op Brands Hatch is gewonnen door Chrissy Palmer. Met een prachtige tweede plaats was Liroy Stuart de hoogst geklasseerde Nederlander. De van poleposition vertrokken Rogier de Wit verloor zijn positie al voor de eerste bocht en vond halverwege de race zijn Waterloo in Druids, de bocht waar Melroy Heemskerk in de halve finale van de baan schoot. Heemskerk eindigde na als laatste te zijn gestart en een spin op een 22e plaats. Sepp Koster finishte als zevende terwijl Chris Maliepaard na een bezoek aan de grindbak zijn race in de pits zag eindigen.

Tekst: Remco Scheelings
Foto's: Jakob Ebrey

480_palmer_666348

Chrissy Palmer maakte de laatste wedstrijden van het Brits kampioenschap al een sterke indruk en bevestigde zijn vorm door op Brands Hatch het Formule Ford Festival op zijn naam te schrijven. De 18-jarige Engelsman troefde daarmee topfavorieten als James Cole en Josef Newgarden af maar moest in de finale lange tijd Liroy Stuart voor zich dulden. Pas in de slotfase moest de Nederlander zijn leidende positie opgeven maar reed vervolgens wel naar een uiterst sterke tweede plaats. De overige Nederlanders waren in de finale minder gelukkig.

In de finale mocht Rogier de Wit van poleposition vertrekken. De Getem-coureur had echter opnieuw een slechte start en viel direct terug naar plaats vier. Een superstart, zo onderhand zijn handelsmerk, was er wel voor Liroy Stuart die zowel Palmer als De Wit passeerde en de kop pakte. De als vierde vertrokken Cole ging mee met Stuart maar werd al in de eerste ronde weer gepasseerd door Palmer. In de zevende ronde stuurde De Wit in Paddock Hill Bend zijn Mygale langs Cole en lag daarmee derde, maar de Brits kampioen zette zijn auto tegen die van De Wit die daarop in de grindbak belandde.

Intussen leidde Stuart nog altijd maar een paar ronden voor het eind kon de Nederlander de druk van Palmer niet langer weerstaan en moest zich gewonnen geven. Daarmee pakte de nummer vier uit het Brits kampioenschap de titel. Stuart passeerde als tweede de finish en onderstreepte daarmee zijn vorm van de laatste maanden.

480_maliepaard_666485

Chris Maliepaard moest, na als vierde in zijn halve finale te zijn afgevlagd, van een achtste startplaats vertrekken. Met sterke inhaalacties bij Druids wist de voor één race naar Getem teruggekeerde Nederlander twee plaatsen te winnen. Maliepaard ging na zijn tweede plaats van vorig jaar nu voor ‘alles of niets’, wilde te veel, raakte naast de baan en zag daardoor vele plaatsen verloren gaan. In zijn drang naar voren raakte de Nederlander tegen het eind van de race opnieuw buiten het asfalt en moest uiteindelijk in de pits opgeven.

480_drie_holland_666526

480_melroy_vliegt_666448

Melroy Heemskerk zag zijn kansen op een overwinning in de halve finale al verloren gaan toen hij in een poging de koppositie te heroveren buiten de baan raakte. Als laatste gestart restte de Hoofddorper niets anders dan een ‘alles of niets’ race. De Nederlands kampioen spinde echter al in de eerste ronde en was daarmee definitief kansloos. Wat niet wegneemt dat Heemskerk de mening van velen logenstrafte die beweerden dat ‘hij volstrekt kansloos zou zijn en snelheid tekort zou komen omdat hij geen races in het Brits kampioenschap had gereden en Brands Hatch niet kende’. Tot het moment van zijn foutje in de halve finale had Heemskerk met zijn poleposition en winst in de heat zijn snelheid overtuigend bewezen en zichzelf tot één van de absolute favorieten gebombardeerd.

480_sepp_koster_666466

Sepp Koster reed zich in de finale in de tweede Geva Mygale naar de zevende plaats. Na zijn sterke optreden in de heat en halve finale had de voormalig kampioen ongetwijfeld op iets meer gerekend.

Uitslag Formule Ford Festival - Brands Hatch
1. Chrissy Palmer (ENG) 20:09.018
2. Liroy Stuart (NED), op 1.092
3. James Cole (ENG), op 1.388
4. Ben Barker (ENG), op 2.637
5. Gary Findlay(ENG), op 7.354
6. Kieran Vernon (ENG), op 7.400
7. Sepp Koster (NED), op 8.209
8. Daniel Erickson (AUS), op 11.410
9. Patrick McKenna (IRL), op 12.954
10. Josh Hill (ENG), op 13.068
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet