Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Retro diversen

Retro: Terugblik Eifelrennen 1979

Afgelopen weekend was ik met autosport.nl collega René de Boer bij de Historische Eifelrennen meeting aanwezig. Een evenement dat als voorjaarsmeeting traditioneel op de Nürburgring op het programma stond maar in de negentiger jaren verdween het evenement geruisloos van de kalender. Totdat de ADAC Nordrhein vorig jaar het evenement weer nieuw leven inblies.

Tekst en Foto’s Willem J. Staat

ribeiro_78
Alex Ribeiro voor zijn huzarenrit in 1978. Later werd hij chauffeur van de F1 Medical
car.

Eifelrennen was F2 klassieker
Vooral in de zeventiger en tachtiger jaren stonden de Eifelrennen bekend als een klassieker op de F2 kalender. Grote namen als Jochen Mass en Keke Rosberg schaamden er zich niet voor om naast hun F1 activiteiten in de “Groene Hel” met een F2 March aan de start te komen. In 1978 was ik voor de eerste maal bij de Eifelrennen aanwezig en na een 9-ronden durend bloedstollend duel versloeg Alex Ribeiro Keke Rosberg en Eddie Cheever op de finish. Races zoals je ze nu zelden meer ziet.

start_drm_1979
Start van de DRTM tijdens de Eifelrennen 1979. Marc Surer heeft met de BMW M1 een
superstart.

BMW M1 debuut in 1979
Ook de Deutsche Rennsport Meisterschaft, een voorloper van het huidige DTM, stond traditioneel op het programma. De DRM bestond uit twee Divisies waarvoor altijd twee gescheiden races werden verreden. Op de Nordschleife gingen beide Divisies traditioneel tegelijk van start. Enkele weken voordat de BMW Procar-series van start gingen maakte de BMW M1 hier in handen van de toenmalige BMW Junior Marc Surer zijn werelddebuut.

 surer_eifelrennen_1979
Surer in gevecht met de Joest Porsche


Omdat de homologatie nog niet was afgegeven kwam Surer ook niet aanmerking voor kampioenschapspunten. Omdat men niet kon inschatten hoe snel de BMW werkelijk was werd Toine Hezemans door Zakspeed ingeschreven.. Hij eindigde als 8d voor de BMW M1 Surer die als negende finishte.


Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet