Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Superleague Formula

Superleague Formula: Driemaal vierde plaats voor Yelmer Buurman

anderlecht_estoril_sunday

Vanaf zijn zesde plaats op de startgrid heeft Yelmer Buurman op het circuit van Estoril de RSC Anderlecht auto flink in de kijker gereden. Ondanks de omgekeerde startvolgorde voor de tweede race finishte hij tweemaal als vierde. En in de shoot-out om het dikke prijzengeld eindigde hij ook al op die positie. Ho-Pin Tung maakte een pechvol weekend mee maar toen zijn auto eindelijk goed liep wist hij zich als zevende te klasseren. Voor Carlo van Dam was de eerste kennismaking met de 750 pk sterke bolide meer leerzaam dan succesvol. Tweemaal tiende in een veld van 18 auto’s is in ieder geval een veelbelovende start.

Tekst: Matthé IJzerman
Foto's: PR

Voor Yelmer Buurman was het ronduit zonde dat hij in de kwalificatietraining niet verder dan de zesde startplaats was gekomen. Achteraf gezien had er veel meer in gezeten want hij was gewoon de snelste man op de Portugese baan. In de eerste race zette hij in ieder geval de snelste rondetijd neer en in de tweede scheelde het maar een paar duizendste van een seconde. Hij startte sterk door al meteen John Martin van de Glasgow Rangers terug te verwijzen en toen even later Max Wissel zijn FC Basel auto in de pits moest zetten lag de vierde plaats voor het oprapen. Daardoor startte hij de tweede race vanaf de 14e plaats, met veel werk voor de boeg. Al bij de start kon hij aardig terrein goedmaken, mede omdat de enige dame in het veld, Maria de Villota, de boel ophield toen het veld werd losgelaten. Ook daarna wist hij steeds meer rijders in te rekenen, daarbij handig gebruik makend van de ‘push-to-pass’ mogelijkheid. “Kennelijk heb ik de momenten waarop ik die gebruikte handige gepland want op de een of andere manier wisten de anderen mijn aanvallen op het rechte eind niet te pareren. Alleen Bernoldi deed het goed, die had er kennelijk ook nog eentje over want toen ik het bij hem probeerde counterde hij op het juiste moment. Dat was meteen mijn laatste ‘push-to-pass’ waarna er dus niets meer viel te winnen. Maar goed, van de veertiende naar de vierde plaats is een goede opsteker. We hebben de auto nu goed op punt staan en dat belooft veel goeds voor de volgende races op Monza”, aldus Yelmer, die zich het hele weekend heeft kunnen meten met de allersnelste coureurs uit de klasse, stuk voor stuk voormalige Formule 1-rijders zoals Antonio Pizzonia, Enrique Bernoldi, Sébastien Bourdais en Giorgio Pantano, dan wel koplopers uit de GP2-klasse als Alvaro Parente en Adrian Valles.

galatasaray_-_saturday_estoril_09

Ho-Pin Tung sloot het teleurstellende weekend af met een prima zevende plaats in de tweede race. Zijn weekend begon heel slecht met een defecte motor, een falend hydraulisch systeem van de versnellingsbak, een hangend gaspedaal en in de eerste race een afgebroken schokdemperophanging. En dat allemaal aan een en dezelfde auto. “Ik ben dus vrijwel niet aan testen toegekomen en de set-up van mijn auto was dan ook verre van ideaal. Pas halverwege de tweede race, toen we de verplichte pitstop hadden afgewerkt, lag de auto beter en in de laatste ronden kon ik dezelfde tijden rijden als de kopgroep. In ieder geval heeft Sébastien Bourdais in de tweede race laten zien dat ons team een snelle auto kan neerzetten. In Monza zit ik er dan ook weer goed bij. Daar heb ik al eerder in de GP2 goed gepresteerd”.

psv_sunday_estoril_09

Carlo van Dam finishte tweemaal als tiende. Ook hij had problemen met de hydrauliek van de versnellingsbak waardoor hij in het begin van de eerste race een aantal keren niet kon terugschakelen, wat hem een paar plaatsen kostte. Die wist hij in het tweede deel weer goed te maken. In de tweede race startte hij als achtste, met twee plaatsen voor hem de Atletico Madrid-auto van Maria de Villota. “Ik weet niet wat die meid aan het doen was maar toen het licht uit ging reed ze halfgas weg. Ik probeerde eerst haar links te passeren en toen rechts maar elke keer blokte ze me. Ik moest daardoor flink in de rem waardoor ze me aan alle kanten voorbij schoten. Dat heeft me heel veel plaatsen gekost. Die juf is echt een gevaar op de weg met zo’n omgekeerde startvolgorde. In het tweede deel van de race werden mijn rondetijden steeds beter en kon ik er toch nog een tiende plaats uitslepen. Ik heb in ieder geval veel geleerd en weet nu ook dat onze pitstops probleemloos verlopen. Dat belooft wat voor Monza”.

Uitslag race 1
1. Olympiacos – Esteban Guerrieri 30 ronden in 45 min. 47”271
2. Liverpool – Adrian Valles op 2”166
3. Corinthians – Antonio Pizzonia op 3”010
4. Anderlecht – Yelmer Buurman op 13”980
5. Glasgow Rangers – John Martin op 18”200
6. Milan – Giorgio Pantano op 28”787
10. PSV – Carlo van Dam op 1 min. 21”104

Uitslag race 2
1. Porto – Alvaro Parente 30 ronden in 46 min. 07”422
2. Sevilla – Sébastien Bourdais op 1”065
3. Flamengo’s – Enrique Bernoldi op 19”892’
4. Anderlecht – Yelmer Buurman op 19”892
5. Corinthians – Antonio Pizzonia op 20”747
6. Milan – Giorgio Pantano op 28”774
7. Galatasaray – Ho-Pin Tung op 34”531
10. PSV – Carlo van Dam op 45 min”032
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet