Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Superleague Formula

Superleague Formula: Yelmer Buurman zesde, goed debuut van Carlo van Dam

estoril_7

Yelmer Buurman is het Superleague Formula weekend in Estoril goed begonnen, al ging het niet helemaal perfect toen het er echt op aan kwam. Na op vrijdag dertig minuten de tijd hebben gehad voor een paar verkenningronden, had zijn Zakspeed Racing team de auto helemaal op punt staan toen de eerste vrije training zich aandiende. Daarin was de Anderlecht-rijder veruit de snelste, meer dan anderhalve seconde sneller dan Max Wissel. 

Tekst: Matthé IJzerman
Foto: PR

In de volgende sessies probeerde het team wat veranderingen om de auto iets zuiniger met de banden te laten omspringen maar dat ging ten koste van de snelheid. De Anderlecht-coureur had in de kwalificatiesessie zijn auto weer helemaal goed op punt staan en zette vlak achter debutant Alvaro Parente (FC Porto) de tweede tijd in zijn groep neer. “Er was iemand die in de tweede bocht een hap zand op de baan had gekwakt waardoor ik een fractie naast de baan gleed. Dat kostte me net teveel tijd om de snelste tijd in mijn groep te rijden”, vertelde Yelmer, die het in de kwartfinale van de shoot-out moest opnemen tegen de FC Liverpool auto van Adrian Valles. Buurman redde het net niet doordat hij aan het eind van het rechte stuk ietsje doorschoot. “Mijn rechterwiel blokkeerde en ik gleed naar de buitenkant. Dat kostte me viertiende waarmee de winst naar Valles ging”, erkende Yelmer, die zesde op de grid staat. “Het circuit ligt me heel erg goed, je kunt hier goed inhalen en de auto hebben we helemaal goed. Ik denk dat het allemaal goed gaat komen”.

Carlo van Dam schopte het tot de veertiende startplaats. Voor de nieuwbakken PSV-piloot was het duidelijk wennen aan de Superleague Formula auto. “Je voelt aan alle kanten dat hij heel zwaar is. Ik heb een paar keer in een GT-auto gereden en die is ook niet licht. Maar dit en dan met zoveel vermogen is wel even iets anders. Zeker vergeleken met de Formule 3”, aldus de regerend Japans F3 kampioen. Hij had er duidelijk baat bij dat er op vrijdag al een half uurtje gereden kon worden. “Per sessie word ik sneller. Daarbij moet ik natuurlijk ook wennen aan het team. Je moet toch eerst op elkaar leren inspelen. Dat wordt morgen in de race helemaal wat. Ik heb nog nooit met een open auto een pitstop gemaakt”. Ho-Pin Tung stelde met zijn 16e startplaats enigszins teleur. Volgens hem had zijn team de auto nog niet goed op punt staan. De grootste tegenvaller was wel de 15e startplaats van de met veel trompetgeschal binnengehaalde Sébastien Bourdais. De 4-voudig Champcar kampioen moet de auto toch door en door kennen, op de motor na dan. En ook het circuit is niet vreemd voor hem. Wat dat betreft deed de Portugees Alvaro Parente het heel wat beter. De recente GP2-winnaar is ook al een nieuwkomer maar stuurde de FC Porto-wagen in zijn groep naar de snelste tijd maar sneuvelde in de kwartfinale tegen de steeds sneller wordende Max Wissel (FC Basel).

Startopstelling:
1. Corinthians – Antonio Pizzonia
2. Olympiacos- Esteban Guerrieri
3. FC Liverpool – Adrian Valles
4. FC Basel – Max Wissel
5. Glasgow Rangers – John Martin
6. RSC Anderlecht – Yelmer Buurman
14. PSV – Carlo van Dam
16. Galatasaray – Ho-Pin Tung

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet