Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
DTM

DTM: Tomczyk claimt pole op de Nürburgring

Martin Tomczyk vertrekt morgen vanaf de pole-position voor de zesde DTM-race van het seizoen. Op de Nürburgring was de Audi-coureur met een tijd van 1:23.489 minuten het snelst, gevolgd door Mercedes-Benz-rijder Bruno Spengler. Daarachter vertrekken Mattias Ekström en Timo Scheider, waarmee de tweede startrij volledig in de hand van Audi is. Beste rijder met een “Jahreswagen” is Oliver Jarvis, die zich met zijn Audi als vijfde kwalificeerde. De pole voor Tomczyk is al de achtste pole voor Audi op rij: de serie van het merk duurt al sinds de race in Le Mans van vorig jaar...

Tekst: René de Boer
Foto's: Willem J. Staat


tomcyzyk_pole_run
Martin Tomczyk op weg naar zijn eerste DTM-pole dit seizoen.In de eerste kwalificatieheat is Martin Tomczyk het snelste, gevolgd door Ekström, Di Resta, Spengler, Kristensen, Scheider, Green en Winkelhock. Alexandre Prémat doet maar één getimede ronde, maar is daarmee wel gelijk tiende en gekwalificeerd voor de tweede heat. Niet gekwalificeerd voor de tweede heat zijn Schumacher, Paffett, Stoddart, Bakkerud, Seidlitz en Kostka. Opmerkelijk: daarmee zijn twee van de vier actuele Mercedessen al uitgeschakeld. Voor Paffett is de reden een zogeheten “misfire” van de motor, waardoor hij slechts één ronde ver komt.

christina_martin
Felicitaties voor Martin Tomczyk van vriendin Christina Surer

In de tweede heat zet Mattias Ekström de snelste tijd, gevolgd door zijn Abt-Audi-teamgenoten Scheider, Tomczyk en Kristensen. Winkelhock is vijfde voor Paul Di Resta als snelste Mercedes-rijder, Bruno Spengler en Oliver Jarvis. Voor Rockenfeller, Engel, Green, Prémat, Lauda en Legge is de kwalificatie na deze sessie over.

Tomczyk is ook in de derde sessie de snelste, gevolgd door Ekström, Spengler, Scheider, Jarvis, Di Resta, Winkelhock en Kristensen. In de vierde en beslissende heat bepaalt Tomczyk opnieuw het tempo: met 1:23,489 minuten behaalt de Beierse rijder voor de zevende keer in zijn DTM-loopbaan en voor de eerste maal dit seizoen de pole-position. Bruno Spengler is als tweede gekwalificeerd voor Mattias Ekström en Timo Scheider, die zorgen voor een volledige tweede startrij
voor Audi.

spnegler_parc_ferme
De tweede startplek kostte Bruno Spengler kennelijk de nodige krachtsinspanningen

De tweede plaats van Spengler was echter een tijdlang in gevaar, want de Canadees is bij het verlaten van de pitstraat doorgereden terwijl het stoplicht aan het eind van de pitstraat op rood stond. Dat zorgde dus nog voor de nodige discussie, maar uiteindelijk verscheen vanuit de wedstrijdleiding de geruststellende mededeling “no further action” op de beeldschermen.

Uitslag:
1. Martin Tomczyk, Dui, Audi A4 DTM, 1:23,489
2. Bruno Spengler, Can, AMG Mercedes C-Klasse, 1:23,684
3. Mattias Ekström, Zwe, Audi A4 DTM, 1:23,758
4. Timo Scheider, Dui, Audi A4 DTM, 1:24,183
5. Oliver Jarvis, GBr, Audi A4 DTM, 1:23,848
6. Paul Di Resta, GBr, AMG Mercedes C-Klasse, 1:23,850
7. Markus Winkelhock, Dui, Audi A4 DTM, 1:23,938
8. Tom Kristensen, Den, Audi A4 DTM, 1:23,965

spenglker_achterzijde
Bruno Spengler op weg naar de tweede startplek.

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet