Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
DTM

DTM: Timo Scheider leidt Audi-trio op Oschersleben

Op Zandvoort lukte het Audi niet om de favorietenrol waar te maken, maar in Oschersleben lukte het wel: een drievoudige overwinning voor het merk uit Ingolstadt met Timo Scheider als winnaar, gevolgd door Mattias Ekström en Martin Tomczyk. Voor de eerste maal sinds Zandvoort vorig jaar bezetten daarmee drie coureurs van het team Abt Sportsline alle podiumplaatsen. Best geklasseerde Mercedes-Benz-rijder in Oschersleben was Paul Di Resta, die voor zijn teamgenoten Gary Paffett en Bruno Spengler als vierde eindigde.

Tekst: René de Boer
Foto's: Willem J. Staat


start_dtn
Perfecte start van Timo Scheider op Oschersleben.

Pole-sitter Tom Kristensen zag zijn hoop op zijn derde overwinning in Oschersleben al direct bij de start in rook opgaan. Na de opwarmronde zette de Deen zijn Audi A4 DTM een centimeter of tien te ver naar voren in de startbox, waarvoor hij al in de tweede ronde van de race een drive-through-penalty kreeg opgelegd. Bij de start had Timo Scheider Kristensen ingehaald en zo de leiding in de race genomen, gevolgd door Kristensen, Ekström en Martin Tomczyk, alsmede Paul Di Resta, die vanaf de negende plek op de grid een uitstekende start maakte. Aan het eind van ronde zes kwam Kristensen binnen voor zijn drive-through en viel daarna ver terug.

paul_di_resta_race_curbs
Alleen Paul Di Resta kon het tempo van de Audi's bijhouden.Vierde DTM-zege voor Scheider

Vooraan in het veld bepaalden de Audi’s het tempo. Ook tijdens de beide verplichte pitstops ging niets mis en zo kon Scheider zonder problemen zijn eerste overwinning van het seizoen naar huis rijden. Voor de Duitser was het de vierde zege in de DTM, voor Audi was het de lang verwachte 50e overwinning in de klasse, in aanwezigheid van bestuursvoorzitter Rupert Stadler en dr. Michael Dick, die als lid van de raad van bestuur van Audi AG verantwoordelijk is voor technische ontwikkeling en daarmee voor het autosportprogramma van het Beierse merk.

premat_off
Prémat belandt in het grind.

Niet alles even rooskleurig voor Audi
Ondanks de drievoudige zege verliep voor Audi niet alles even rooskleurig in Oschersleben. De drive-through voor Kristensen noemden we reeds en de rijders met de “Jahreswagen” van Audi maakten elkaar deels onderling het leven zwaar. Markus Winkelhock crashte in de 23e ronde na een klapband rechts achter voor de Hasseröderbocht, Katherine Legge schoot in de 36e ronde in diezelfde Hasseröderbocht rechtdoor de bandenstapels in, Oliver Jarvis strandde in de 45e ronde met een klapband en Mike Rockenfeller duwde in de voorlaatste ronde in de Zeppelin-CAT-bocht, de laatste bocht voor het rechte stuk, zijn Franse merkgenoot Alexandre Prémat in de rondte. Prémat strandde daarop in de grindbak. Rockenfeller kon weliswaar nog doorrijden, maar kreeg later een tijdstraf van 30 seconden opgelegd voor het incident.

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet