Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Superleague Formula

Superleague Formula: Yelmer Buurman achtste in Superleague kwalificatie op Donington

yel_1_site

Op een regenachtig circuit van Donington is Yelmer Buurman niet verder gekomen dan de achtste startplaats voor de eerste race van morgen. De set-up van de auto bleek niet in orde te zijn voor snelle ronden op een nat circuit in een heuvelachtig landschap.


Tekst: Matthé IJzerman
Foto's: PR


“Het berustte op een misverstand tussen mijn engineer en ik. Hij dacht dat de stabilisatorstang los was gemaakt maar dat bleek niet zo te zijn. En juist in de regen wil je een slappe auto hebben. Daarom was er moeilijk mee te rijden. In de eerste ronden ging het nog aardig daarna werd de auto steeds langzamer terwijl de rest juist sneller werd”, aldus Buurman, die de vierde tijd in zijn groep neerzette en daardoor wel naar de pole-positie shoot-out doorging, waarin hij het tegen de Corinthians auto van Antonio Pizzonia moest opnemen. Al glijdend moest hij het tegen de Braziliaan afleggen. In de uitloopronde gleed zijn RSC Anderlecht auto zelfs nog van de baan. Het bleek dat de wagenhoogte zo laag was dat de auto op zijn bodemplaat in een plas water onbestuurbaar was geworden. De omstandigheden waren intussen zo gevaarlijk geworden dat de rest van de shoot-out werd afgeblazen. Daardoor moesten de tijden van beide individuele groepen voor de startopstelling worden gebruikt.

480_hopin-tung-site

Daarop staat Ho-Pin Tung 13e. Hij zat in de eerste kwalificatiegroep. “Er was een probleem met de brandstofvulinstallatie waardoor ik niet aan het begin van de sessie de baan op kon. Daardoor miste ik de eerste twee ronden die nog op een droge baan werden gereden. Ik had één droge ronde maar daarin maakte ik een foutje. Direct daarna ging het regenen en viel er niet meer snel te rijden”, verklaarde de Atletico Madrid-rijder, die voor het eerst op Donington reed.

480_muermans-site

Voor Dominique Muermans was het zo mogelijk nog moeilijker om de PSV-auto op de baan te houden. In een van de vrije sessies lukte dat niet, waardoor de rode vlaggen moesten worden uitgehangen. In zijn trainingsgroep kwam hij tot de een-na-laatste tijd, wat hem de 16e startplaats opleverde.

Startopstelling
1. Corinthians – Antonio Pizzonia
2. Olympiacos – Davide Rigon
3. FC Basel – Max Wissel
4. AC Milan – Giorgio Pantano
5. Glasgow Rangers – John Martin
6. Tottenham Hotspur – Graig Dolby
7. AS Roma – Jonathan Kennard
8. RSC Anderlecht – Yelmer
13. Atletico Madrid – Ho-Pin Tung
16. PSV - Dominique Muermans
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet