Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Superleague Formula

Superleague Formula: SF doet Donington Park aan

milan_gridgirl

Volgens Technisch Directeur Robin Webb voldoet dit seizoen Superleague Formula by Sonangol aan alle verwachtingen. Komend weekeinde, op 1 en 2 augustus in Donington Park (GB), is de zes-ronden tellende en voetbalgerelateerde klasse alweer halverwege het seizoen. Tot nu toe hebben vier verschillende clubs - Liverpool, AC Milan, Tottenham Hotspur en Al-Ain - in de eerste vier races van het seizoen een overwinning behaald.

Tekst: PR
Foto's: Marco Antheunisse

Volgens Webb is de onvoorspelbaarheid van de races slechts één van de vele aantrekkelijke aspecten van dit kampioenschap. "Vorig jaar wonnen niet minder dan acht clubs een race en dit jaar lijkt de concurrentie nog groter", zegt Webb. "De afwisseling van winnaars is heel aantrekkelijk voor alle betrokkenen en dat was ook precies wat we wilden bereiken. De auto's zijn technisch identiek aan elkaar en om die reden aan elkaar gewaagd. Daarnaast zorgt de omgekeerde startopstelling, zoals we die voor de tweede race gebruiken, ervoor dat anderen een kans hebben op de overwinning. Desondanks eindigen de beste coureurs altijd bovenaan omdat zij in twee heel verschillende races zoveel mogelijk punten moeten scoren; bij de eerste race door vanaf de eerste startplekken te beginnen en bij de tweede van achteruit het veld."

Sensatie
Het concept van de omgekeerde startopstelling is opnieuw een voorbeeld van een van Superleague Formula's succesformules. In dit concept worden de fans op sensatie getrakteerd wanneer de snelste auto's vanuit de eerste race zich van achteruit het veld naar voren moeten vechten. “De aëro-dynamica van de auto's is met opzet zo gemaakt dat de auto's dicht bij elkaar kunnen komen en er daarom veel wordt ingehaald. Daar bovenop heeft elke coureur een "push-to-pass" knop in zijn auto die hem gedurende 15 seconden een extra 50 pk geeft. Deze kan per race acht maal gebruikt worden."

r1_start
Racemoment van de SF-wedstrijd op Donington Park in 2008.

800 pk
De Superleague V12 motoren met hun fantastische geluid produceren al meer dan 750 pk, met de "push-to-pass" is dat meer dan 800 pk. "De fans in Donington kunnen zich opmaken voor heel veel actie - temeer nog omdat de locale favorieten Liverpool en Spurs dit jaar bovenaan staan en ook Rangers een kans heeft op de overwinning.

Hoofdprijs van een ton
Het non-stop programma aankomende zondag omvat twee Superleague Formula races. Daaropvolgend is er een Super Final over vijf ronden waar de top drie van beide voorafgaande races in uitkomen. De winnaar van deze race mag zich de 'Weekend Winner' noemen en ontvangt de hoofdprijs van €100.000.

Vol programma
Naast dit hoofdprogramma is er ook een vol secundair race-evenement, met onder andere de FIA Historic Formula One Championship en de MSA British Super Kart Championship. Daarnaast is er een wedstrijd tussen de beste sportauto's en sedans. Een feest met een hoog motorgehalte is gegarandeerd. Om de locale interesse nog verder te vergroten wordt Duncan Tappy in de Galatasaray-auto vervangen door Birmingham’s Scott Mansell. Esteban Guerrieri, winnaar in Zolder, ruilt Al-Ain in voor Sevilla, deze club zal vanaf de vierde ronde zijn herintrede doen in de serie. In de voorverkoop kosten kaarten voor volwassenen £10 (zaterdag), £15 (zondag) of £20 (weekeind kaart). Kaarten kunnen gekocht worden bij het Donington Museum (zeven dagen per week geopend van 9.00-17.00) of on-line via www.donington-park.co.uk
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet