Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Formula Ford

Formule Ford: Melroy Heemskerk dominant naar overwinning op Zolder

480_heemskerk_blij_1558

Melroy Heemskerk heeft de tweede wedstrijd tijdens het Superleague Formula weekend op Zolder op zeer dominante wijze gewonnen. De pas-gekroonde Nederlands kampioen was na een spannende eerste ronde ongrijpbaar voor zijn concurrenten en noteerde zo zijn negende Formule Ford overwinning van het seizoen.


Tekst: Nelson Valkenburg
Foto's: Fred Bayet


Heemskerk was er na een moeilijke eerste ronde gisteren op gebrand om in de tweede wedstrijd optimaal gebruik te maken van zijn pole-position. Dat lukte en na een goede start was het dan ook de leider in het kampioenschap die als eerste de linkerbocht in dook. Achter hem was het Rogier Jongejans die opnieuw een superstart had en zich nestelde achter Heemskerk. Jongejans opende de aanval richting de Jacky Ickx chicane maar Heemskerk verdedigde attent en dwong de ACS coureur om te remmen op het vuile gedeelte van de baan. Jongejans probeerde de bocht te halen en spinde daarna bij het uitkomen van de chicane. “Uiteindelijk had ik gewoon door de grindbak moeten rijden, dan was er niets aan de hand”, verzuchtte hij achteraf. Uiteindelijk moest Jongejans achteraan aansluiten en zou hij een fantastische inhaalrace gaan rijden.

Dominant optreden
Achter Heemskerk was het John Svensson die een waanzinnige eerste ronde achter de rug had en kon profiteren van de spin van Jongejans en later een bezoekje aan het gravel door Jeroen Mul. De Belg was zo in een ronde van de laatste naar de tweede plaats opgeklommen en probeerde zijn achterstand op Heemskerk, iets minder dan een seconde, te dichten. Heemskerk, uit op revanche na de eerste race, liet dit niet gebeuren en vergrootte het gat ronde na ronde totdat hij meer dan vier seconden voorsprong had. Daarmee was de strijd vooraan gestreden.

480_mul_zand_1364

Achter Svensson probeerde Mul bij te blijven maar dit lukte niet. Een aantal maal moest de Van Amersfoort coureur het gravel opzoeken waardoor ook hij bleef steken op de plek waar hij na enkele ronden terecht gekomen was.

Super strijd
Het echte grote gevecht van de wedstrijd ontstond achter de top drie tussen Henk Vuik Jr., Nikolaj Rasmussen en Jan Paul van Dongen. De hele race wisselde dit drietal van plek, raakten elkaar nooit en zorgde zo voor een hele fraaie race. Met nog een paar ronden te gaan meldde een ontketende Rogier Jongejans zich bij dit gevecht en wist na een mooie strijd zich te ontdoen van Rasmussen en Van Dongen. Vuik Jr. verdedigde stevig maar de strijd werd pas beslist op de streep waar Vuik Jr. met maarliefst 26 duizendste van een seconde voorsprong de vierde plek pakte, voor Jongejans, Rasmussen en Van Dongen.

480_vestergaard1_0618

De achtste plek was er voor de winnaar van race 1, Nils Vestergard, die bijna vanaf de start remproblemen kende en zijn auto met moeite op de baan wist te houden. Hij bleef wel net Tony Kowalewski voor. De jonge Duitser vocht bijna de hele wedstrijd met de Deen maar moest uiteindelijk het hoofd buigen.

Debutanten Jeroen Farinaux en Maciek Krolikowski reden opnieuw hele sterke rondetijden maar raakten het contact met de groep kwijt en reden zo een klein beetje een eenzame race. Toch kunnen de twee mannen tevreden terugkijken op hun Formule Ford Duratec debuut.

Elbert Bouman er boven op
De Zetec race was na de eerste ronde eigenlijk al voorbij. In de Villeneuve chicane kreeg Bouman zijn auto niet geremd, ramde Van Uitert en belandde uiteindelijk op de auto van zijn concurrent. Beide rijders bleven gelukkig ongedeerd en konden in het paddock naderhand alleen maar samen terugblikken over wat er gebeurd was en naar hun beschadigde auto’s kijken.

Melroy Heemskerk kende geen van die problemen en met een grote voorsprong pakte hij zijn negende overwinning van het seizoen. Eenmaal bij het podium was hij zichtbaar geëmotioneerd: “Gisteren reed ik misschien wel mijn beste race ooit maar toen werd ik uit de race gereden. Nu heb ik vanaf het eerste moment vol gepushed, alles gegeven om hier te winnen. Ik ben hier zo blij mee, vooral ook omdat het harde werken van mijn monteurs na de race gisteren zo echt beloond wordt.”

480_podium_ford_1548

Uitslag Race 2
1. Melroy Heemskerk 12 ronden
2. John Svensson + 4.221
3. Jeroen Mul + 6.659
4. Henk Vuik Jr. + 20.043
5. Rogier Jongejans + 20.059
6. Nikolaj Rasmussen + 20.763
7. Jan Paul van Dongen + 21.318
8. Nils Vestergard + 24.045
9.Tony Kowalewski + 29.928
10. Jeroen Farinaux + 36.280
11. Maciej Krolikowski + 54.080

Niet geklasseerd
Arthur van Uitert + 12 ronden
Elbert Bouman + 12 ronden

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet