Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Formula Ford

Formule Ford: Melroy Heemskerk game, set, match en Nederlandse titel (lang)

480_melroy_kampioen_3051

Melroy Heemskerk is niet alleen op Zandvoort snel, ook op TT Circuit Assen bleek de Geva-rijder van eenzame klasse. In de tweede race liet de 20-jarige Hoofddorper zien niet alleen van kop af weg te kunnen rijden maar ook inhaalacties niet te schuwen om vervolgens in zijn bekende stijl onbedreigd naar de zege te rijden. Met acht overwinningen uit acht wedstrijden mag Heemskerk zich zo vroeg in het seizoen al Nederlands kampioen noemen. Zwaarbevochten podiumposities waren er verder voor Nils Vestergard en Jan Paul van Dongen in race één en Michel Florie en Henk Vuik in race twee. In de Zetec Cup zegevierde opnieuw Arthur van Uitert twee keer door Elbert Bouman achter zich te laten.

Tekst: Remco Scheelings
Foto's: Chris Schotanus en Gerrie Hoekstra

480_startopstelling1_7319

Door het niet komen opdagen van John Svensson en Raymond Surink moest de Formule Ford het in Assen doen met elf auto’s. Svensson normaal gesproken met zijn om de hoge topsnelheden bekendstaande Van Diemen altijd in Assen voorin te vinden had helaas verplichtingen met de historische Formule 1-auto’s die hij voor andere rijders runt. Hoewel het natuurlijk leuker is een vol veld te zien bewezen de twee spannende en spectaculair verlopen wedstrijden eens te meer dat kwaliteit boven kwantiteit gaat.

Eerste meters
In de vrije training was Jeroen Mul op nieuwe banden de snelste gevolgd door Melroy Heemskerk, Nils Vestergard en Michel Florie. Omdat het aantal trainingsmogelijkheden op Circuit Zolder momenteel uiterst beperkt is, mocht Maciej Krolikowski in de vrije training de tweede Geva Racing-Mygale uitproberen.

480_croky
Maciej Krolikowski wordt door de monteurs van Geva Racing voor het gemak maar Croky genoemd

Over twee weken maakt de ex-karter tijdens het Superleague-weekend zijn Duratec-debuut bij het kampioenenteam en wilde maar wat graag alvast het juiste gevoel met de auto krijgen. Dat hem dat niet verkeerd afging bewees hij door in de buurt van zijn ‘bijna’ naamgenoot Tony Kowalewski te blijven.

Vrijdag
Met één race op zaterdag en één op zondag moest de Formule Ford zijn kwalificatie aan het eind van de vrijdagmiddag afwerken. Nadat het op TT Circuit Assen de hele dag prachtig weer was geweest begon het uitgerekend een paar minuten voor aanvang van de Formule Ford-kwalificatie te spetteren. Omdat meer regen werd verwacht ging het gehele veld meteen de pits uit. Alleen Michel Florie koos voor regenbanden, de rest van het veld nam de gok om op slicks aan de kwalificatie te beginnen. Op de steeds vochtiger wordende baan waren het Jeroen Mul, Melroy Heemskerk en Henk Vuik die om beurten de pole in handen hadden.

Steeds sneller
Tegen de verwachting in zette de regen niet door waardoor de baan weer opdroogde. Heemskerk verbeterde in no time zijn rondetijd van 1:46.8 naar 1:44.8 seconden, de snelste tijd ooit met een Formule Ford op Assen gereden. Om de tweede plaats, op een kleine 0,4 seconden van de Geva-rijder leverden Mul, Vuik en Nils Vestergard een felle strijd om de tweede plaats.

480_vestergaard_387

De snelle Deen kwam daaruit als beste naar voren. Uiterst verrassend meldde zich plotseling Rogier Jongejans op plaats drie. Door een kapot differentieel kon de rijder van ACS Racing pas laat aan zijn kwalificatie beginnen maar had snel het juiste ritme te pakken en beloonde met een derde startplaats niet alleen zichzelf maar zeker ook zijn team. Voor Florie pakte de keuze voor regenbanden volledig verkeerd uit waardoor de normaal gesproken zo snelle Amsterdammer op de elfde en laatste plaats eindigde. Florie kon zich weer eens gaan opmaken voor één van zijn fameuze inhaalraces. In de Zetec Cup was het stuivertje wisselen tussen Arthur van Uitert en Elbert Bouman. Onder de moeilijke omstandigheden was het uiteindelijk regerend kampioen Van Uitert die de snelste tijd voor zich opeiste.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet