Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Formule 1

Formule 1: Japanse Grand Prix niet meer in Fuji

fuji3

De Grand Prix van Japan zal niet meer op de Fuji Internation Speedway worden verreden. Het Toyota-circuit keek jarenlang jaloers toe hoe de Formule 1 jaarlijks op het Honda-circuit van Suzuka werd verreden. In 2007 en 2008 werd de race in Fuji verreden en vanaf dit jaar zou de race afwisselend op beide circuits worden verreden. Nu Fuji zich echter vanwege de financiële crisis heeft teruggetrokken zal de race weer gewoon jaarlijks in Suzuka worden georganiseerd.

Tekst: Daan Jeuken

Achter de strijd tussen Suzuka en Fuji schuilt de strijd om erkenning tussen Honda en Toyota. Suzuka is het circuit van Honda en Toyota moest met lede ogen toezien hoe zij elk jaar de Japanse Grand Prix mochten organiseren. Toyota investeerde flink in hun Fuji Speedway, zodat ook zij een Formule 1-race kregen. Nu Honda echter uit de Formule 1 is verdwenen lijkt de noodzaak voor Toyota om op hun circuit te rijden een stuk minder.

fuji2

Hartbrekende maar onvermijdelijke beslissing
“Gezien de huidige economische omstandigheden was het extreem moeilijk om door te gaan met het organiseren van de Japanse Grand Prix”, zo luidde het statement. “Nauwelijks drie jaar na de aankondiging dat de Fuji Speedway de Formule 1 zou gaan huisvesten is het hartbrekend om nu te moeten aankondigen dat we de plannen voor 2010 in de ijskast moeten stallen.”

De Japanse race van 2009 zou volgens planning al op Suzuka worden verreden, dus op korte termijn is er geen probleem. De Fuji Speedway zal zich nu meer gaan richten op de Formule Nippon en de Super GT-evenementen.

fuji
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet