Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
IndyCar

IRL: “Open Wheel” winnaar Tony George toch verliezer.Vraagtekens rondom IRL-toekomst?

Tony George won de slag om “American Open Wheel Racing” van Champcar, maar verloor uiteindelijk zelf de strijd. De mede-eigenaar van de Indianapolis Motor Speedway en de Indy Racing League pakte na een interne familiestrijd afgelopen week zijn biezen. George blijft medebestuurslid bij de IMS en de IRL maar houdt zich in de toekomst alleen nog maar bezig met het team van VIsion Racing, waar zijn stiefzoon Ed Carpenter voor uit komt.

Tekst Willem J. Staat
Foto’s IRL

tg_motegi
Tony George verloor uiteindelijk toch de strijd om de macht?

Uitbarsting na Indy 500
Na de afgelopen Indy 500 zijn de gemoederen binnen de familie Hulman George hoog opgelopen. Volgens ingewijden kwam het tot een uitbarsting tussen zijn zus Josie die Tony al haar creditcards in zijn gezicht gooide. “Je hebt bijna al mijn geld verspeeld, hier heb je de rest” schreeuwde zij. Indirect leidde dit tot het aftreden van Tony George. 18 maanden geleden kreeg de grillige Tony George Champcar eindelijk op de knieën. Maar de prijs was dan ook enorm. Volgens insiders heeft Tony George ruim meer dan een 1 biljoen dollar aan de IRL besteed. De economische crisis leidde tot behoorlijke spanningen binnen de familie Hulman George. “Tony hits the Wall” schreven de Amerikaanse kranten cynisch.

Consequenties
De consequenties van het vertrek van George leidde tot de benoeming van Jeffrey G. Belskus tot diens opvolger. Een beedigde accountant die al jaren verantwoordelijk was voor diverse activiteiten binnen Hulman&Co die niet aan de autosport gerelateerd zijn. Insiders verwachten dat er veel dingen op de schop zullen gaan. Wist U dat de Indianapolis Motor Speedway bijvoorbeeld totaal geen reclameborden kent omdat dit tot de traditie behoort. Insiders verwachten dat Belskus dit als eerste in de wintermaanden onder handen gaat nemen.

Verslikt
Tony George verslikte zich in het verleden verschillende malen in een hoofdsponsor. Pep Boys en Northern Lights pakten aan het begin van het millennium snel hun biezen. Zij maakten nooit hun vijfjarig contract vol. Beiden hielden het na twee jaar al voor gezien. Afgelopen winter sloot de IRL een 10 jarige TV deal met Versuis die de IRL 67 miljoen dollar moet opleveren. Het Amerikaanse Sports Business Journal berichtte dat de eerste races in de VS gemiddeld nog geen 250.000 kijkers telden. De A.J. Foyt 225 die op ABC werd uitgezonden telde zelfs nog minder kijkers.De ratings van de NASCAR Nationwide wedstrijd de dag ervoor waren aanmerkelijk hoger.

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet