Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
IndyCar

IRL: Tony George verliest de strijd

Het gonsde weken geleden al van de geruchten in Indianapolis. Na de Indy 500 kwamen er geruchten naar buiten dat het flink rommelde binnen de familie Hulman George. George had zelf onbewust misschien wel in december een aanwijzing gegeven.

Tekst Willem J. Staat
Foto's Indycar, Honda Motorsports USA

carpenter_en_george
Indycarcoureur Ed Carpenter en zijn stiefvader Tony George (1e en 2e van links)
bij een liefdadigheidsbijeenkost in Indianapolis. Tony gaat er genoeg tijd voor krijgen


Tony George verdwijnt door de achterdeur
Een maand geleden schreef www.autosport.nl na de Indy 500 dat het tussen Tony George, zijn moeder Mari Hulman George en zijn zussen Kathi, Nancy en Josie tot een flinke uitbarsting was gekomen omdat de in 1996 door hem opgerichte Indy Racing League teveel geld kostte. Ironisch genoeg gaf George afgelopen december zelf een aanwijzing dat indien de IRL in 2012 niet winstgevend zou zijn, hij er mee zou stoppen of de stekker eruit trekken. Tot aan de Indy 500 werd er nauwelijks notie van dit bericht genomen.

De IRL
In 1996 richtte George de IRL op als een all oval-series kampioenschap. Het was de tegenhanger van de populaire Champcar series. In tegenstelling tot de Formule 1 nu wilde George de kosten drastisch verlagen. Met het opzetten van de IRL maakte hij weinig vrienden en werd door de fans gehaat. De gigantische motoren- en chassisoorlog in Champcar leidde tot de ondergang van die klasse. Een dergelijke wapenwedloop in de autosport leidt per definitie tot de ondergang ervan. Uiteindelijk kon de grillige George visie niet ontzegd worden. Hij bleek het bij het rechte eind te hebben toen Champcar begin 2008 een knieval maakte en in de IRL opging. De kredietcrisis zorgde ervoor dat George zijn “baby” niet verder op kon bouwen zoals hij dat graag gewild had. Bovendien bestaat er procentueel gezien in Amerika nauwelijks belangstelling voor het eenzitter-racen omdat George met zijn privé-oorlog de populaire NASCAR-series gigantisch in de kaart speelde.


Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet