Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Diversen

Shop: Bespreking nieuw boek "Le Mans" van Koen Vergeer

240_omslag_le_mans_boekDe 24 Uur van Le Mans liggen al weer ruim twee weken achter ons, maar zo’n fantastisch autosportevenement blijft fascineren. Voor wie niet genoeg kan krijgen van de Franse klassieker, of er juist meer over wil weten om te ontdekken wat er nou zo bijzonder aan is, is er een nieuw boek verschenen bij uitgeverij Amstel Sport. De auteur is Le Mans-kenner Koen Vergeer en de titel luidt, hoe kan het ook anders, “Le Mans”.

Tekst: René de Boer


Voordat u nu zegt: “Dat boek ken ik al”: het gaat hier om een geheel nieuwe uitgave van Vergeers boek, waarvan in 2004 en 2006 eerdere edities verschenen. Waren dat echter vooral leesboeken, gelardeerd met enkele fotokaterns, in de nieuwe uitgave, op groter formaat en bovendien gebonden in plaats van ingenaaid, nemen de fraaie foto’s (historische in zwart/wit, recentere in kleur) een bijna even prominente plaats in als de tekst. Naast opnamen van coureurs en auto’s in actie vooral ook veel sprekende sfeerbeelden: fans op de tribune, monteurs en teamleden in de pits, dronken Engelsen op vrijdag, de technische keuring, de rijdersparade, teveel om op te noemen.

Tweeledig opgebouwde tekst

De tekst is tweeledig opgebouwd: enerzijds geeft het boek een overzicht van de historische ontwikkeling van de 24 Uur van Le Mans door de jaren heen, met hoofdstuktitels als Pioniers (1923-1939), Racers (1940-1957), Giganten (1958-1969), Porsche (1970-1981), Groep C/GT1 (1982-1999) en Audi (2000-2007), en anderzijds loopt parallel een beschrijving van de race van 2008, van de technische keuring op het grote plein in Le Mans (Pesage), via “Mad Friday”, de start (Partez!), Avond, Nacht en Finish.

Belevenissen herkenbaar

Vergeer bezit een flinke kennis over de historie van de race en heeft die op lezenswaardige wijze weergegeven. Zijn eigen belevenissen zijn heel herkenbaar voor wie het fenomeen Le Mans uit eigen ervaring kent. Een citaat: “Soms is het een lang en bitter gevecht tegen de slaap. De vermoeidheid komt in golven. Minutenlang zit je dan naar een monitor te kijken zonder echt te beseffen wat er te zien is.” Of zijn beschrijving van een nachtelijke wandeltocht naar een bepaald baangedeelte: “Voorbij de Esses, onder de scheefgewaaide pijnbomen, dicht langs de baan. Dit is verreweg het mooiste hoekje van Le Mans. Om een uur of half vijf ’s ochtends, daas, moe, kijken naar proto’s die als wilden over de kerbs aan de binnenkant van Tertre Rouge hupsen, de kerbs aan de buitenkant zorgvuldig mijden en dan langs die prachtige bomenrij het rechte eind opschreeuwen, opschakelen de nacht in, Hunaudières.

Vernieuwd genoeg om te lezen

Natuurlijk zijn bepaalde tekstpassages bekend voor degenen die ook de eerdere edities van “Le Mans” al hebben gelezen, maar de beschrijving van de spannende race van vorig jaar maakt het boek vernieuwd genoeg om te lezen. Er zitten wel wat fouten in (zo staat er een paar keer “messieur” als “monsieur” of “messieurs” bedoeld is, heet de speaker in Le Mans “Bruno Vandestick” en niet “Vandestyk” en dateert een foto van het Audi-team tijdens de technische keuring niet uit 2008, maar uit 2003, en is de blauwe Porsche op de omslagfoto achter de 917 van Elford/Ahrens niet de auto met Hailwood/Hobbs (startnummer 22), maar die van Siffert/Redman (startnummer 20)), maar dat zijn details. Als geheel leest het boek lekker weg en is het beeldmateriaal (veel uit de archieven van Audi, Ferrari, Ford, Peugeot en Porsche, veel van de auteur zelf, van Martin van der Hulst en van fotobureau LAT) de moeite waard. Al met al: een aanrader!

Koen Vergeer: “Le Mans”. Uitgave: Amstel Sport, Amsterdam, 2009. Het boek bevat 208 pagina’s en kost € 39,90. ISBN 978 90 482 0026 9
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet