Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
IndyCar

IRL: Dario Franchitti: ‘Sorry voor de saaie ovalraces’

dario_franchitti_richmond1

Erg weinig wisselingen aan kop en lang niet genoeg inhaalacties. Deze huidige ontwikkeling in de IRL is ook de coureurs een doorn in het oog. "Daar moeten we snel iets aan veranderen’’, aldus klassementsleider Dario Franchitti.

Tekst: Marc Kok
Foto: IndyCar.com

Met zes relatief saaie ovalraces achter de rug, maken topcoureurs Dario Franchitti en titelverdediger Scott Dixon de balans op. Hoewel de Ganassi-rijders recentelijk uitstekend presteerden op de ovale banen, bieden ze aan het publiek hun excuses aan voor de weinig enerverende wedstrijden.

Oplossing vinden
Zo waren er afgelopen weekend, tijdens de race in Richmond, in 300 ronden wedstrijd slechts drie wisselingen van de kop. "Het is niet zo dat wij heel rustig rond hobbelen’’, vertelde Franchitti, die in Richmond als tweede finishte achter zijn ploegmaat Dixon, na afloop. "Maar geen enkele rijder kan dicht genoeg naar de voorliggende coureur kruipen om deze te passeren. Daar moeten we echt naar kijken en een oplossing voor verzinnen.’’

‘Vreselijke race’
Dixon is het met Franchitti eens. "We zijn op de circuits om een show voor het publiek op te voeren. Zonder onze fans, hebben we geen bestaansrecht’’, aldus de ‘defending champ’. Franchitti vertelde dat hij in Richmond als frontrunner zelfs moeite had om de achterblijvers in te halen. "We waren in verkeer een seconde per rondje langzamer. Dat is enorm. Ik moet de fans dan ook een excuus maken voor een vreselijke race om te zien. Maar als rijders konden wij er niks aandoen.’’

Power boost systeem?
Omdat de problemen zoals op Richmond zich al vaker hebben voorgedaan dit seizoen, denkt de IRL na over mogelijke oplossingen voor het entertainmentprobleem. Een power boost systeem, dat tijdelijk voor extra pk’s zorgt, is reeds getest. Er wordt ook naar het bandenreglement gekeken. Voorlopig staan er eerst meerdere races op ‘roadcourses’ op het programma. Daarna keert de IRL in Kentucky weer terug op de ovals.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet