Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
NASCAR

NASCAR: Joey Logano jongste winnaar ooit in New Hampshire

De 19-jarige Joey Logano won op de New Hampshire Motor Speedway zijn allereerste NASCAR Sprint Cup race voor het team van Joe Gibbs Racing Logano is daarmee voorlopig de allerjongste winnaar in NASCAR ooit. Aanvankelijk leek Logano geen schijn van kans te maken maar veranderende weersomstandigheden speelden hem in de kaart.

Tekst Willem J. Staat
Foto’s Toyota Motorsports USA

09nhms1nk5763
Joey Logano en zijn crew in Victory Lane

Weer speelt Logano in de kaart
De NASCAR wedstrijd op New Hampshire moest na 273 van de 301 ronden tellende wedstrijd wegens regen worden afgebroken. In het begin van de wedstrijd spinde Logano en viel zelfs een ronde terug, maar kwam dankzij neutralisaties toch weer terug in dezelfde ronde. “Eigenlijk is dit niet de manier waarop je wilt winnen, maar als je over 20 jaar in de geschiedenisboeken kijkt dan weet niemand het verschil meer toch” opperde Logano.

De JGR-rijder spinde in de 181e ronde na te zijn aangetikt na een herstart. In de pits verloor hij een ronde omdat het team de spatborden moest herstellen die zijn banden aan flarden gescheurd hadden. Vier ronden later volgde er weer een neutralisatie en die bracht Logano terug in dezelfde ronde waardoor hij zijn laatste brandstofstop kon maken. De daaropvolgende 72 ronden werden onder groen gereden en vrijwel iedereen, behalve Logano, moest naar binnen om te tanken. Crew Chief Greg Zipadelli: “Het is niet normaal. In het einde van de wedstrijden vielen de kaarten onze kant uit. Het weer kun je niet beïnvloeden. Het enige wat je kunt doen is om er gebruik van te maken.” Vorig jaar maakte Logano zijn Sprint Cup debuut op zijn thuiscircuit en amper 20 races later stond hij in Victory Lane.

Kyle Busch veroorzaakte een crash waarbij 8 auto’s betrokken waren. Busch botste met Martin Truex Jr. nadat Dale Earnhardt Jr kennelijk vertraagde. Dit is al de tweede achtereenvolgende week dat zijn stommiteit ons de race kost” mopperden zijn rivalen in koor. Busch bood zijn excuses aan. “Wij waren toch voor iedere positie aan het racen” aldus de JGR-rijder die als zevende eindigde. Jeff Gordon speelde een dominante rol in de wedstrijd en eindigde uiteindelijk als tweede.