Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Formule 3

F3: Vietoris wint tweede race op Norisring

start_race_2
Startfase van de tweede race

Christian Vietoris heeft de tweede race van de Formule 3 Euro Serie op de Norisring gewonnen. In de wedstrijd over 44 ronden, die maar liefst drie (!) safety-car-fases kende, eindigde de Duitser voor de beide Franse coureurs Jean Karl Vernay en Jules Bianchi. Laatstgenoemde blijft daarmee de leider in de tussenstand van het kampioenschap. Henki Waldschmidt eindigde als zesde en scoorde daarmee één punt.


Tekst: René de Boer
Foto's: Willem J. Staat


vernay_opgewipt
Vernay (4) wordt aangetikt door Gutierrez

Sam Bird pakt bij de start de leiding voor Jean Karl Vernay en Roberto Merhi, maar in de eerste bocht, de Grundig-Kehre, is het ouderwets dringen. Esteban Gutierrez tikt aan de achterkant de auto van Jean Karl Vernay aan, waarop de Fransman terugvalt naar de zevende plaats. Merhi profitereert en schuift door naar de tweede positie, Sims is derde. In de vijfde ronde wordt Bird als leider in de wedstrijd op dezelfde plaats als Vernay het slachtoffer van een actie van een achtervolger: Alexander Sims kiest zijn rempunt wel heel optimistisch en rijdt vol in de achterkant van Birds auto. Bird gaat in de rondte, achter hem raken nog meer rijders betrokken in een botsing en de eerste safety-car-fase is een feit. Merhi leidt op dat moment voor Vietoris, de aardig teruggekomen Vernay en Basil Shaaban.

bird_crash
Bird is inmiddels geëlimineerd, achter hem gaat Bottas in de rondte

In de achtste ronde wordt de race weer vrijgegeven. Een ronde later neemt Vietoris bij het aanremmen van de Grundig-Kehre de leiding in de wedstrijd over. In de dertiende ronde is er opnieuw een safety-car, in ronde 39 nog een, als gevolg van diverse crashes her en der in het veld. De overwinning van Vietoris komt echter niet meer in gevaar, het is voor de Duitser de tweede zege van het seizoen op het circuit waar hij vorig jaar zijn eerste Formule 3-overwinning behaalde. Vernay komt uiteindelijk als tweede over de eindstreep, gevolgd door Jules Bianchi, de winnaar van gisteren. Henki Waldschmidt scoort als zesde nog een punt voor het kampioenschap, Roberto Merhi, die lange tijd op podiumkoers leek, viel in de slotfase ver terug en eindigt als achtste. Ook Basil Shaaban, die een tijdlang heel verdienstelijk als vijfde rondreed, zag zijn hoop op een goede klassering in rook op gaan: hij schoot rechtdoor in de Grundig-Kehre, nadat hij de wielophanging van zijn auto tegen de vangrails krom gereden had.

shaaban_race_2
Ophanging krom: geen punten voor Basil Shaaban

Uitslag:

1. Christian Vietoris, Dui, Dallara F308-Mercedes, 44r. in 40:44,425
2. Jean Karl Vernay, Fra, Dallara F308-Volkswagen, op 3,740
3. Jules Bianchi, Fra, Dallara F308-Mercedes, op 4,374
4. Atte Mustonen, Fin, Dallara F308-Mercedes, op 4,924
5. Tiago Geronimi, Bra, Dallara F308-Volkswagen, op 5,687
6. Henki Waldschmidt, Ned, Dallara F308-Mercedes, op 6,363

waldschmidt_race_2
Henki Waldschmidt scoorde een punt

Stand na zes van 20 races:

1. Bianchi, 32 punten
2. Vietoris, 23
3. Vernay, 22
4. Merhi. 20
12. Waldschmidt, 5

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet