Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Diversen

Div: Eerste podium Van der Zwaan in Lamborghini Supertrofeo

img_5026
Arjan van der Zwaan eindigde heel keurig als derde na een fraaie inhaalrace

Arjan van der Zwaan schreef historie op de Norisring door de eerste Nederlandse podiumplaats in de Lamborghini Blancpain Supertrofeo te behalen. In de tweede van drie races, die de spectaculaire nieuwe merkenraceklasse dit weekeinde in het voorprogramma van de DTM afwerkt, reed de coureur uit Hazerswoude een fantastische inhaalrace, die hij als derde beëindigde. Een fraai succes ook voor zijn team Brinkmann Motorsport, dat de hele nacht doorwerkte om technische problemen aan de Lamborghini op te lossen. “Ik heb zelf ook maar drie uurtjes geslapen, maar deze podiumplaats maakt alles goed”, aldus een blije Van der Zwaan na de prijsuitreiking.

Tekst: René de Boer
Foto's: Willem J. Staat

Het was de eerste keer dat de Nederlandse Lambo de eindstreep haalde, want tot nu toe was het team in alle races uitgevallen als gevolg van remproblemen. Dat was al zo tijdens de seizoensouverture op de Adria International Raceway en dat was ook gisteren tijdens de eerste Supertrofeo-race op de Norisring het geval. Op het 2,3 kilometer korte stratencircuit in Neurenberg worden de remmen zeer zwaar belast. “De problemen zijn al een tijdlang bekend, maar Lamborghini wil er niets aan doen”, verklaart Van der Zwaan. “Vandaar dat de mensen van ons team besloten hebben om zelf naar een technische oplossing te zoeken. Dat is dus uiteindelijk gelukt, maar daarvoor moesten ze wel de hele nacht doorwerken.”

img_3879
Van der Zwaan: "Podium als beloning voor inzet van het team"

Norisring "heel gave baan"

Van der Zwaan rijdt dit weekeinde voor het eerst op de Norisring. “Een heel gave baan”, straalt hij, gevraagd naar zijn indruk van het stratencircuit. “Al dat springen, al die hobbels, dat ligt me wel. Vooral de exits, het uitaccelereren uit de bochten, is hier cruciaal om het goed te doen.” Normaliter deelt Van der Zwaan de auto met de Friese software-ondernemer Siebrand Dijkstra. “Na de problemen die we tot nu toe hadden, hebben we besloten dat ik deze race alleen zou rijden”, verklaarde Van der Zwaan. Of de twee vanmiddag, tijdens de derde en laatste Lamborghini-race van het weekeinde, samen zullen rijden, staat nog niet vast.

img_3849
Peter Kox (rechts) haalde de eindstreep niet door een onhandige actie van zijn teamgenoot

Peter Kox beide malen uitgevallen
Peter Kox deelt zijn auto in de klasse deelt met de Zwitser Mark Hayek, die aan het hoofd staat van seriesponsor Blancpain. Hayek is de zoon van Swatch- en smart-uitvinder Nicolas Hayek. Als coureur komt hij echter nog niet geheel uit de verf: gisteren strandde hij in de eerste race en ook vandaag zag het duo de finish niet, nadat Hayek al in de vijfde van in totaal 43 ronden in de Grundig-bocht een aanrijding met de Zwitser Frey veroorzaakte. Heel diplomatiek liet Kox zich niet over het rijgedrag van zijn teamgenoot uit. De overwinning ging in beide races naar de Duitser Jens Klingmann, oud-DTM-coureur Jarek Janis eindigde in beide wedstrijden als tweede.

Uitslag race 1:
1. Jens Klingmann, Dui, 43r. in 40:16,968 (gem. 147,309 km/u)
2. Jarek Janis, Tsj, op 6,666
3. Eugenio Amos-Davide Amaduzzi, Ita, op 38,643,
uitgevallen: Marc Hayek-Peter Kox, Zwi-Ned, en Siebrand Dijkstra-Arjan van der Zwaan, Ned

Race 2:

1. Jens Klingmann, Dui, 43r. in 40:06,213 (gem. 147,697 km/u)
2. Jarek Janis, Tsj, op 10,413
3. Arjan van der Zwaan-Siebrand Dijkstra, Ned, op 31,977
uitgevallen: Marc Hayek-Peter Kox, Zwi-Ned
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet