Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Formule 3

F3: Alexander Sims pakt pole op opdrogende baan

Wie aan het eind nog op de baan was, reed de snelste tijd, en dat lukte Alexander Sims: voor het eerst dit jaar start de Britse rookie, vorig jaar winnaar van de prestigieuze “McLaren Autosport BRDC Young Driver of the Year-Award” vanaf de pole-position voor een race in de Formule 3 Euro Serie. In de kwalificatietraining op de Norisring reed hij op een opdrogende baan na het vallen van de geblokte vlag met 55,367 seconden nog de snelste rondetijd, waarmee hij de pole voor zich opeiste. Achter de Mücke Motorsport-rijder volgen met Jules Bianchi, Adrien Tambay en Esteban Gutierrez drie coureurs van het Franse team ART Grand Prix. Henki Waldschmidt, de enig overgebleven landgenoot in de Formule 3 Euro Serie, kwalificeerde zich als zevende.

Tekst: René de Boer
Foto's Willem J. Staat


alexander_sims
Alexander Sims op weg naar de pole op de Norisring Het was moeilijk om het overzicht te behouden in de slotfase van de 30 minuten durende kwalificatietraining van de Formule 3, die voor het eerst dit jaar weer op de late vrijdagmiddag plaatsvond, in plaats van op zaterdagochtend in alle vroegte. De teams hadden tijdens de eerste twee evenementen van het seizoen op Hockenheim en de Lausitzring luidkeels geprotesteerd tegen het nieuwe tijdstip van de kwalificatie, die slechts drie uur voor de eerste race plaatsvond. Wanneer een coureur schade reed in de kwalificatie, was het voor de teams vaak een lastige opgave om deze te herstellen. Aan deze kritiek is door de Formule 3- en DTM-organisatie op de Norisring tegemoet gekomen, door de kwalificatie zoals in de afgelopen jaren gebruikelijk weer op vrijdagmiddag in te plannen.

img_4703
Een zevende startplaats voor Henkie Waldschmidt

Tijdens de roll-out van de DTM, die aan de F3-kwalificatie voorafging, kwam er plotseling een enorme stortbui naar beneden. Tijdens de Formule 3-sessie droogde de baan weliswaar steeds verder op, maar zoals op een stratencircuit altijd het geval is, bood het asfalt nauwelijks grip. De meeste coureurs spraken dan ook van een glijpartij, waarin Sims zoals gemeld het beste uit de bus kwam. De Brit Nick Tandy, die de plaats van de vertrokken Carlo van Dam bij het team Kolles & Heinz Union innam en dit weekeinde zijn debuut in de Formule 3 Euro Serie beleeft, kwalificeerde zich als dertiende.

nick_tandy
Nick Tandy verraste met een 13e startplek

Uitslag:

1. Alexander Sims, GBr, Dallara F308-Mercedes, 55,367
2. Jules Bianchi, Fra, Dallara F308-Mercedes, 55,620
3. Adrien Tambay, Fra, Dallara F308-Mercedes, 55,644
4. Esteban Gutierrez, Mex, Dallara F308-Mercedes, 55,712
5. Stefano Coletti, Mon, Dallara F308-Mercedes, 55,797
6. Matteo Chinosi, Ita, Dallara F308-Mercedes, 55,848
7. Henki Waldschmidt, Ned, Dallara F308-Mercedes, 55,852
8. Atte Mustonen, Fin, Dallara F308-Mercedes, 55,888

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet