Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Formule 1

Formule 1: Sebastian Vettel houdt Button van de pole

qualy_top_3

Sebastian Vettel heeft de poleposition veroverd voor de Grand Prix van Turkije. De Red Bull-rijder was de hele kwalificatie de snelste, eindigde elke sessie als snelste en deed dat dus ook in de allesbepalende Q3. Jenson Button start op de tweede plaats aan de vuile kant van de baan, voor Rubens Barrichello, Mark Webber en Jarno Trulli.


Tekst: Daan Jeuken

McLaren valt door de mand
Tijdens de vrije trainingen van gisteren was Heikki Kovalainen de snelste man aan het eind van de dag. Het lek bij McLaren leek langzaamaan te worden gedicht, maar in de kwalificatie liet McLaren zien dat de snelle tijden van gisteren slechts een façade van weinig brandstof waren. Wereldkampioen Lewis Hamilton komt een tiende tekort voor p14 en moet weer uitstappen na de eerste twintig minuten.

Ook Nelson Piquet strandt in Q1. De Braziliaan gaat even flink van de baan, maar kan door de wijde uitloopstroken wel verder. In zijn laatste vliegende ronde gaat hij er op dezelfde plaats in bocht 8 weer af, maar nu dusdanig hard dat hij in de grindbak eindigt. Het falen van Hamilton en Piquet geeft Adrian Sutil de gelegenheid zich in de kijker te rijden; hij kwalificeert zich voor de tweede sessie. Buemi, Fisichella en Bourdais eindigen als laatste.

48 duizendsten maken het verschil
In Q2 is het voor vele coureurs hangen en wurgen om zich voor de laatste sessie te plaatsen. De verschillen zijn minimaal, dus elk klein foutje, momentje of haperingetje maakt het verschil. De rode lijn is kei hard en Fernando Alonso staat precies aan de goede kant daarvan. Hij is slechts 48 duizendste sneller dan Nick Heidfeld, maar is wel door, terwijl de Duitser uit mag stappen. Kazuki Nakajima doet weer eens onder voor zijn teamgenoot, evenals Timo Glock, die de dertiende tijd rijdt op het moment dat zijn teamgenoot de snelste tijd zet. Heikki Kovalainen en Adrian Sutil eindigen als veertiende en vijftiende.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet