Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Retro diversen

Retro: Prost en De Villota wonnen Pinksterraces 1979

Exact 30 jaar geleden vonden de Pinksterraces op Zandvoort volgens de geschiedschrijving op 4 Juni 1979 plaats. Wat waren we als fans gelukkig in die periode, twee Formule l races, Formule 3 en een ETCC wedstrijd vormden vast bestanddeel van de jaarlijkse Zandvoort kalender. Van geluidsdagen die topevenementen zouden nekken had in die periode nog nooit iemand gehoord.

Tekst en Foto’s Willem J. Staat

de_villota
Emilio De Villota won de Formule 1 wedstrijd met Pinksteren.


Aurora AFX F1 kampioenschap te gast
Voor de tweede achtereenvolgende maal was het Aurora AFX F1 kampioenschap op Zandvoort te gast in 1978. Het veld van de tweedehands Formule l bolides telde toch enkele topnamen onder de inschrijvingen. Giacomo Agostini, de ongekroonde tweewielerkoning, Guy Edwards, Tiff Needell, Rupert Keegan en Riccardo Zunino om er enkele te noemen. Williams, Wolf, Lotus en Fittipaldi, dat waren de topchassis in die tijd. En de toenmalige Formule l teams verkochten graag hun overjarige modellen om de cashflow in stand te houden. De wedstrijd op Zandvoort werd gewonnen door de Spanjaard Emilio de Villota met een Lotus 78. Tweede werd de Ier David Kennedy met een Wolf WR4, terwijl Giacomo Agostini voor de tweede keer in zijn carriere op het autopodium stond.

needell
De unieke Chevron B41 Cosworth van Tiff Needell. Deze auto is nu miljoenen waard.

Vanmorgen schreef Dagblad “De Telegraaf” dat de gemoederen op Zandvoort nogal oververhit waren geraakt. In vergelijking met 1979 waren de gebeurtenissen van gisteren nogal soft te noemen. Brian Kreisky, de zoon van de Oostenrijkse bondskanselier was tevens eigenaar van het Britse Melchester Racing waarvoor de Amerikaan Gordon Smiley met een McLaren M23 Cosworth uitkwam. In deze dagen waren er nogal wat van deze chassis te koop gezet door McLaren.Smiley eindigde als vierde achter zijn teamgenote Desire Wilson die op haar beurt met een Tyrrell reed. Kennelijk was Kreisky niet bijzonder onder de indruk van de prestaties van zijn Amerikaanse ster. Hij verkocht hem na afloop een ferme dreun waarop de Amerikaan aangifte bij de politie deed.

prost
Alain Prost stak met kop en schouders qua rijden boven alles uit. Duidelijk was
dat dit een grote ster van de toekomst zou worden.

Formule 3
Tevens werden de Pinksterraces opgefleurd door twee Formule 3 wedstrijden. Eén man stak met kop en schouders boven het hele veld uit en dat was de Fransman Alain Prost, die maakte meer indruk dan de Aurora AFX-coureurs. Prost won beide wedstrijden waarvan het resultaat van beide heats bij elkaar werd opgeteld. Arie Luyendijk deed het goed in de eerste heat, die eindigde nog als tweede, maar viel in de tweede heat na een crash uit, evenals Michael Bleekemolen met de F&S March 793. De Italianen Mauro Baldi en Piercarlo Ghinzani eindigden als tweede en derde. Het was een bijzonder autosportweekend met vele sterren van de toekomst geweest.


Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet