Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Diversen

Div: Ronderecord Nordschleife voor Michael Vergers, Radical en Dunlop

In zeven minuten met een productieauto over de Nordschleife is onmogelijk. Tenminste, dat dacht (bijna) iedereen tot nu toe. Onze landgenoot Michael Vergers heeft bewezen dat het in zes minuten en 55 seconden kan. Dat is een verbetering van het oude record met 20 (jawel, twintig) seconden.

Tekst: Roy van der Laan

Vergers reed zijn ‘flying lap’ met een Radical SR8, een auto die eruitziet als een speciaal voor de autosport ontwikkeld prototype maar toch echt goedgekeurd is voor gebruik op de openbare weg. De zeer lichte en wendbare Radical heeft ‘slechts’ een 2,6 liter achtcilinder onder de achterklep, die ‘slechts’ 360 pk bij 11.000 tpm (!) levert.
De Radical reed op Dunlop Direzza D02G-banden, die zijn toegelaten voor straatgebruik. Voor een serieuze sportauto zijn de bandenmaten bescheiden te noemen. Op de vooras zitten banden met de maat 195/65 R15 (die maat zit ook op de eerste de beste VW Golf), op de achteras werd gekozen voor de maat 225/45 R16.
Radical stelde het ronderecord op de ‘Groene Hel’ al eerder scherper. In 2003 reed ene Phil Bennett een rondje in 7:19 met een Radical SR3 Turbo. Daarna pakten diverse autofabrikanten en tuners de handschoen op, tot een tijd van 7:15 werd bereikt. Vergers snoepte hier in één keer 20 seconden vanaf!
Het wachten is nu tot Ferrari een Formule 1-auto van spatborden, verlichting en een geluiddemper voorziet en deze door de voertuigkeuring krijgt. Pas op dat moment wordt het ronderecord van Vergers nog scherper gesteld.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet