Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Belcar

Belcar: Verrassende pole voor Kuismanen Viper op Spa

De Viper van Kuismanen en Vosse vertrekt morgen rond de middag als eerste richting Raidillon. Naast de Finse Viper staat de Chevrolet Corvette van Goossens op de startgrid. Het is de eerste keer dit seizoen dat de Ambi Pur Corvette niet op de pole staat. Toch een frisse wind over de startgrid? Weliswaar ging Goossens voor het einde van de tweede kwalificatie de baan op maar kwam teveel verkeer tegen om een snellere tijd te kunnen zetten. De PSI Porsche’s van Bouvy-Menten en Palttala-van Sande bevolken de tweede startrij. Alle titelkandidaten dicht bij elkaar. Dat belooft wat voor de race zelf!

tekst: Flor Schilte

In de vrije training was de Chevrolet Corvette van Marc Goossens het snelste, op 0,9 seconde gevolgd door de Red Bull Porsche van Jos Menten. De auto’s dreven zowat van de baan aangezien het stortregende. Regen is op Francorchamps wel heel speciaal. Zaterdagmiddag werd het klassement in de stromende regen weer door elkaar geschud in de eerste kwalificatie. Ondanks het feit dat Marc Goossens in het begin domineerde perste Vincent Vosse er een tijd uit van 2:32.789 en degradeerde de Chevrolet Corvette met 2,29 secondes. Jos Menten verbeterde zijn tijd en stuurde de Porsche naar een uitstekende derde plaats in het einde van de deze sessie. De Porsche GT3 RS van René Snel en Donny Crevels eindigde op een 9e plaats. Ondanks de hevige regenval waren er weinig schuivers die gele vlag situaties veroorzaakten.Maar het was wachten voor de coureurs wat het weer ging doen voor de tweede kwalificatie zaterdagnamiddag, het zag er niet naar uit dat het droog zou worden? Een grote verrassing was de GS Motorsport BMW M3 E46 van Severich en Steinberg, uitkomend in de TA klasse, die een 6e plaats pakte!

Net voordat de tweede kwalificatie begon hield het op met regenen. De baan was echter niet zodanig opgedroogd dat de coureurs ervan konden profiteren. Toch konden veel rijders hun tijd verbeteren. Jos Menten klaagde over het differentieel na de eerste sessie maar kon zijn tijd toch verbeteren. Toch zou er weinig in het klassement veranderen. De Corvette van het Engelse team Xero Competition ging hard van de weg in Blanchimont, dit had een rode vlag tot gevolg. Gezien de schade is het de vraag of de gele Corvette morgen op het appèl staat.

Wim Noorman en Danny van Dongen hadden de tijd in de Marcos in de eerste kwalificatie in de stromende regen gezet. In de tweede kwalificatie werden ze door Koen Wauters qua tijd gepasseerd waardoor het Eurotech team net buiten de top 10 viel. Een laconieke Danny van Dongen gaf als commentaar: Het is morgen gewoon een kwestie van doorrijden.

De top 10:
1 (2) Kuismanen-Vosse, Chrysler Viper GTS-R (GTA) 2:32.789
2 (7) Goossens-Hart, Chevrolet Corvette C5R (GTA) 2:34.430 (2*)
3 (4) Menten-Bouvy, Porsche 996 GT2 R (GTA) 2:35.242
4 (5) Palttala-van Sande, Porsche 996 GT2-R (GTA) 2:37.001
5 (3) Maes-Verbist, Porsche 996 Biturbo (GTA) 2:42.521
6 (72)Severich-Steinberg, BMW M3 GTR (TA) 2:42.809 (1)
7 (1) Longin-Couwberghs, Porsche 996 Biturbo (GTA) 2:43.710
8 (31)Lamot-Penders, Porsche 996 GT3 RS (GTB) 2:44.672
9 (17)Snel-Crevels, Porsche GT3 RS (GTA) 2:45.126
10(6)Wauters-Schreurs, Porsche 996 Biturbo (GTA) 2:45.175
11(15)Noorman-Van Dongen, Marcos Mantis

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet