Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Formula Ford

Formule Ford: Spa primeur voor Ton Strous junior (lang)


benjamini

Snelle tijd Benjamini
De kwalificatie liet een verrassende uitslag zien. Geen Jaap van Lagen op een eerste plek. De kersverse Nederlands en Benelux Kampioen was pas op een vijfde plaats terug te vinden. "In de vrije training hadden we problemen met de versnellingsbak en heb ik weinig kunnen rijden. In de kwalificatie ging het goed. Ik heb in mijn snelle ronde denk ik 0,8 seconde laten liggen maar had het gevoel daarmee hoger te staan. Voor de race hebben we de vierde versnelling wat langer gemaakt. Met het slipstreamen zegt een startplaats hier in Spa niet zoveel." Wie dan wel op pole position?

KNAF Talent First rijder Benjamini moest volgens al zijn concurrenten een superronde en de juiste slipstream hebben gehad en daarnaast wellicht 'handig' gebruik hebben gemaakt van de Busstop-chicane. Met een voorsprong van 0,9 seconde voerde Benjamini het veld aan. Op de tweede plaats al net zo'n verrassing, Ton Strous jr. met de eerste auto uit de First Division. "Ik ben niet tevreden, want het is geen pole", was gekscherend het commentaar van de pas 16 jarige rijder. "Ik heb onlangs in de Formule BMW gereden. Vooral bij het remmen moest ik in het begin dan ook weer wennen." Veel lof verdiende zijn monteur die er na de zware crash tijdens de Marlboro Masters in geslaagd was de Mygale 2000 weer volledig in orde te maken.

fordspa4

fordspa10
Prachtige tweede plaats voor Paul Meijer

Pleidooi Florie
Minder te spreken over Strous jr. was Michel Florie. "Tijdens de training rij ik rustig naast de ideale lijn om iedereen de ruimte te geven, komt Strous in zijn snelle ronde zomaar achterop rijden. Hij moet natuurlijk wel opletten en niet blind achter iedere auto gaan zitten." De Amsterdammer moest zelf van een achtste startplaats vertrekken. "In de vrije training zaten we heel dicht bij elkaar. Daarna hebben die anderen blijkbaar nog wat gevonden."

fordspa9

Niet te spreken was Florie over de afkeuring van zijn motor tijdens de Marlboro Masters. "Nu ben ik het slachtoffer, maar hetzelfde geldt voor andere jongens eerder dit seizoen. De krukas was 30 gram te licht, enig voordeel haal je daar niet uit. Wij als rijders kunnen daar echter niets aan doen. De motor wordt zo vanuit Engeland afgeleverd en gaat de auto in. Niemand maakt de motor meer open. Je betaalt er veel geld voor en dan blijk je achteraf een illegale motor te hebben. De leverancier zou gestraft moeten worden, niet de rijder."

Anderen
Met een derde trainingstijd reed Paul Meijer opnieuw een uitstekende kwalificatie. "Mijn snelste tijd op Spa ooit, zelfs sneller dan in de testritten." Op een tegenvallende zevende startplaats Geva rijder Xavier Maassen. Zelf was de rijder er vrij laconiek onder. "Het maakt hier niet zoveel uit of je eerste of achtste staat, als je bij de race maar in de slipstream kunt blijven, dan kom je vanzelf naar voren." Blij met zijn tijd maar minder tevreden over zijn tiende startplaats was MP Motorsport rijder Ardi van der Hoek. "Ik was seconden sneller dan vorige keer en dacht eigenlijk in de top vijf te staan. Door het nieuwe asfalt in Eau Rouge-Raidillon kun je daar nu veel harder doorheen."

ardi_spa
Ardi van der Hoek reed één van zijn beste wedstrijden van het jaar.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet