Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
IndyCar

Champcars: Champ Car-test voor Nicky Pastorelli
Nicky Pastorelli viert samen met vader Franco de titel in de Euro 3000.

Nicky Pastorelli maakt op 14 december aanstaande zijn debuut in een Champ Car-auto. De Draco Junior-coureur test dan een dag lang in de Reynard-Cosworth van Walker Racing van eigenaar Derrick Walker. Dat team heeft de komende twee maanden overigens ook een optie op de diensten van Pastorelli. Het wordt daarmee steeds aannemelijker dat de regerend kampioen in de Europese Formule 3000 de overstap naar de Champ Car World Series maakt. In januari krijgt Pastorelli naar alle waarschijnlijkheid overigens nog wel de beloofde Formule 1-test bij Minardi.

Door Willem J. Staat en Ralf Dennissen, foto: Superfundeuro3000.com

Komende donderdag al vliegt de Nederlandse Italiaan Pastorelli naar de Verenigde Staten. Een dag later, op 10 december, krijgt de 21-jarige rijder bij Walker Racing in Indianapolis een stoeltje aangemeten. Op de Sebring International Raceway, Florida, volgt op 14 december dan de daadwerkelijke test. Pastorelli zou daarmee de volgende naam in een lange lijst van Formule 3000-coureurs kunnen worden, die in Amerika hun loopbaan vervolgen. De nieuwe Champ Car-kampioen Sébastien Bourdais was FIA Formule 3000-kampioen in 2002.

Veel vermogen, geen elektronische hulp
"Ik heb de afgelopen tijd gewoon doorgetraind, ik ben fit", verklaarde Pastorelli op vrijdagavond tegenover AUTOSPORT.NL. "De auto's zijn verschrikkelijk snel, hebben heel veel power. Het zijn turbomotoren hé, en ze hebben toch een pk of 750 en géén tractiecontrole. Het zal hard werken zijn, ook al omdat er een aantal zeer snelle bochten in die baan zitten."

Sebring is overigens een roadcourse en geen oval. Het circuit is een kleine zes kilometer lang en kent zeventien bochten. De ondergrond bestaat deels uit asfalt en deels uit betonplaten, omdat de baan een verleden als vliegveld kent. In 1959 kwam de Formule 1 er eenmalig langs, een race die lange tijd in de boeken stond als de GP met de jongste winnaar ooit: Bruce McLaren.

Nog hoger Nederlands gehalte?
Overigens is Nicky Pastorelli niet de enige Nederlander bij wie interesse bestaat voor een carriëre overzee. Ook vanuit het Verstappen-kamp worden de mogelijkheden in Amerika inmiddels serieus verkend. Voor de Limburger lijken er ook weinig andere opties over. De stoelen in de Formule 1 en DTM zijn bijna allemaal gevuld. Alleen de sportscars en bijvoorbeeld Champ Cars lijken een optie.

Naast het aantreden van Pastorelli kent de test op de Sebring International Raceway overigens nog een opvallend detail: er zijn ook enkele auto's uit de rivaliserende IRL aanwezig. Dat zou dan weer te maken hebben met het feit dat in de IRL volgend jaar ook enkele roadcourses bezoekt. Voor deze gelegenheid heeft het team van Ganassi daarom een aantal 2002-chassis' afgestoft om alvast voor die gelegenheden te trainen.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet