Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Formule 1

Formule 1: Boek over Carel Godin de Beaufort gepresenteerd
Bij de gespecialiseerde autoboekwinkel "Autonet" van Ellen van Beusekom in Rotterdam werd vanmiddag het boek "Carel" van de hand van auteur Frits van Someren ten doop gehouden. Op 150 pagina's met 250 foto's beschrijft de sportredacteur van het Rotterdams Dagblad het leven van Carel Godin de Beaufort. De adellijke rijder was een van de weinige Nederlandse coureurs die het tot in de Formule 1 bracht. Op 1 augustus 1964 kwam Godin de Beaufort tijdens de training voor de Grand Prix van Duitsland op de Nürburgring om het leven. Het boek geeft een volledig beeld van zijn loopbaan in de autosport, van de Fakkel Rally van Bayeux naar Eindhoven op 16 september 1952 (samen met Joke Maasland in een BMW) tot aan de laatste race, de Grand Prix Solitude op 19 juli 1964. Het boek (verkoopprijs € 24,90) is uitgegeven door Aprilis in Zaltbommel, die steeds actiever wordt op autogebied: na de nodige boeken over vrachtauto's verscheen daar onlangs een uitstekend boek van Tony Vos over de Renault 4. Dit is het eerste autosportboek van de uitgeverij.
 

Tekst: René de Boer

Foto's: Rebocar Automotive Productions

Presentatie boek Carel Godin de Beaufort


Auteur Frits van Someren beschrijft in het eerste hoofdstuk hoe hij in 1960 als jongen op de fiets van Voorburg naar Zandvoort reed om daar zijn eerste autorace, de Grote Prijs van Nederland, te bezoeken. De prestaties van Godin de Beaufort bleven destijds door hem nog onopgemerkt, maar via "Michel Valliant" in Kuifje (bij de kapper) en beelden in de Cineac groeide bij hem de belangstelling voor de Formule 1 en de prestaties van de Nederlandse rijder daarin, die onder de vlag van zijn eigen Ecurie Maarsbergen vaak met inferieur materiaal aan de start verscheen.

Dat Godin de Beaufort, als een van de laatste echte privérijders in de Formule 1, ook vandaag de dag nog tot de verbeelding spreekt, bleek onlangs nog door de uitgebreide reportage die het uitstekende Franse historische autosportblad "Automobile Historique" aan de Nederlandse coureur wijdde. Enkele jaren geleden maakte Wilfried de Jong in zijn programma "Sportpaleis De Jong" van de VPRO-televisie een uitgebreide documentaire over Carel Godin de Beaufort. Het boek van Frits van Someren sluit hierbij aan. De familie van de omgekomen coureur werkte mee door het beschikbaar stellen van illustratiemateriaal met tal van nog niet eerder gepubliceerde foto's. Fraai zijn de opnames van de feesten op Kasteel Maarsbergen met coureurs als Bruce McLaren, Graham Hill, Dan Gurney en Jim Clark. Ook de anekdotes, opgetekend uit de mond van vele tijdgenoten en direct betrokkenen, zijn prachtig om te lezen.

Natuurlijk zijn er de nodige slordigheidsfouten die bij een eerste vluchtig doorbladeren opvallen, zoals de naam van Autovisie-redacteur Bert Prinsen Geerligs, die een pagina verder opeens Geerling Prinsen heet. De Porsche-fabriek wordt consequent aangeduid als "Porsche Werk Ein", wat uiteraard "Werk Eins" moet zijn. En de voornaam van Alejandro de Tomaso schrijf je toch echt met één l. Maar goed, dat zijn dingen die bij een eventuele tweede druk snel zijn hersteld.

Tijdens de presentatie en signeersessie was het een gezellige drukte bij "Autonet". Eigenaresse Ellen van Beusekom, wier echtgenote Gijs een aantal foto's voor het boek leverde, merkte lachend op: "Het is hier nog nooit zo druk geweest!". We ontmoetten er onder anderen autosportjournalist Rob Wiedenhoff, Ed Heuvink, auteur van het boek over de "Scuderia Filipinetti", fotograaf Raymond de Haan, oud-coureur en journaliste Hennie Hemmes, klassiekerjournalist Peter Ecury en voormalig uitgever Jaap Dik. Een gezellig "get-together" van autosportliefhebbers, een uitstekende manier om een verregende zaterdagmiddag door te brengen! 
 Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet