Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Formule 1

Formule 1: Testen in F1 beperkt tot 24 dagen gedurende seizoen

Negen van de tien Formule 1-teams hebben gisteren op vliegveld Heathrow een akkoord bereikt over een testlimiet en over het doorgaan van de races in Frankrijk en Engeland. Net als bij de vergadering in Brazilië was Ferrari niet aanwezig; de Scuderia zou al andere afspraken ingepland hebben. Daarop hebben de teams besloten de mening van de Italianen niet af te wachten en zelf het heft in handen te nemen.

Tekst: Raceplanet.net

"We zijn eruit, er is een commerciële deal bereikt met Bernie Ecclestone", aldus Paul Stoddart na afloop tegenover AtlasF1 . "Bovendien gaan de Grote Prijzen van Frankrijk en Engeland door. We verliezen er wat geld op, maar we zijn het er over eens dat deze races doorgang moeten vinden." "Natuurlijk is het zo dat er unanieme overeenstemming nodig is, maar waarom zou Ferrari nu nog dwars gaan liggen? Ga er maar vanuit dat we wederom op bezoek komen in Silverstone en Magny-Cours", onthult de Minardi-teambaas. Daarnaast hebben de negen teams een besluit genomen over het aantal testdagen dat wordt toegestaan. In eerste instantie werd er gedacht aan een limiet van tien dagen, maar omdat de topteams hiertegen bleken te zijn is dit verhoogd naar 24 testdagen. Deze limiet zal gelden tussen de eerste en laatste race, buiten deze periode mag dan nog wel onbeperkt getest worden. Verwacht wordt dat deze regels sowieso doorgaan, of Ferrari nou tegen is of niet.
"Helaas bleek een testlimiet van tien dagen niet haalbaar, helemaal niet als er twee bandenleveranciers actief zijn in de sport. Maar met het overeengekomen plafond van 24 dagen wordt het testen al een stuk minder. In de toekomst gaan we zeker bekijken of we dat nog verder aan banden kunnen leggen", besluit de Australiër. Waarschijnlijk zal er tegen die tijd ook een voorstel worden gedaan om in 2006 verder te gaan met slechts één bandenleverancier.
Ook Bernie Ecclestone was uitgelaten met het resultaat van de Heathrow-meeting. "Ik heb nog nooit zo'n goede vergadering bijgewoond", aldus de opgetogen F1-supremo. "We zijn hard op weg om de sport weer gezond te maken. Het is en blijft fout dat Ferrari er niet bij was vandaag, maar ik denk dat ze hier haast niet meer tegen kunnen stemmen."
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet