Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Formule 1

Formule 1: Impressie F1 test Jerez de la Frontera

Deze week was Autosport.nl te vinden op het Circuito de Velocidad de Jerez de la Frontera. Een hele mond vol maar het kwam neer op twee dagen de test verrichtingen van de F1 coureurs te volgen en die van de Japanner Katsuyuki Hiranaka in het bijzonder. 

Tekst en fotografie: Boudewijn PietersDe Japanner Katsuyuki Hiranaka, dit seizoen uitkomend in de Formule3 Euroseries voor het Prema Powerteam kreeg in Jerez de tweede kans om een moderne F1 auto te besturen. Een poos geleden mocht hij al acceleratie testen uitvoeren op de dragstrip van Vairano in Italië. 

 

Autosport.nl vroeg hem in het laatste DTM weekend op de Hockenheimring naar zijn ervaringen hiermee. "ik was uiteraard onder de indruk van de accelaratie. Tuurlijk, je weet dat het snel gaat maar in de praktijk lijkt het wel of je op een raket zit." Toen was dit maar recht toe recht aan. Hier in Spanje voert Hiranaka net zoals gisteren zijn teamgenootje in de Formule3, Frank Perera, een echte test uit. En dat was toch even anders dan voorzien. De lange doordraaiers speelden de Japanner toch behoorlijk parten. Ondanks extra training hiervoor viel het toch tegen. Desondanks meent Peter Inngs, PR medewerker van Toyota, dat zowel Hiranaka als ook Perera waardevolle info hebben kunnen geven aan de engineers. "het was geen leuk leuk programma voor de jongens, ze hebben intensief en hard gewerkt. Ze hebben een hele lijst aan punten afgewerkt en dat komt uiteindelijk de wagens van het raceteam ten goede." Desondanks liep Hiranaka met een grote smile door de paddock. Dat hij de slechtste tijd van de gehele dag reed, ruim 5 seconden langzamer dan Pizonnia, mag de pret niet drukken. Hiranaka heeft 52 rondes mogen afleggen met zijn droom, wie zou er dan niet lachen?

  

Bij Jaguar werd vreemd genoeg ook nog getest. Met nog een race te gaan voordat het team definitief verdwijnt maken ze vreemdgenoeg nog testkilometers hier in het zuiden van Spanje. De Zweed Björn Wirdheim heeft de eer deze laatste test op zich te nemen. Niettemin is de sombere sfeer rond de pitbox zelfs voor buitenstaanders te merken. Een groot merk dat in de strijd onder gaat, dan is het moeilijk nog dat enthousiasme op te brengen. Wirdheim sloot de woensdagtraining dan ook op een een na laatste plaats af. Zouden dit de allerlaatste F1 meters van de Zweed zijn?Niettemin weerdhield dit Wirdheim ervan de Jaguar flink de sporen te geven! 

 

Wirdheim gaat wederom voor een run op het Spaanse circuit. In de achtergrond de futuristische hospitality en VIP box die boven het rechte end uitkijkt.

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet