Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
WTCC

ETCC: Andy Priaulx ETCC-kampioen

Dirk Müller begon als de grote favoriet aan de laatste dubbele race van het ETCC, verreden in Dubai. Andy Priaulx wist een achterstand van twaalf punten op de klassementsaanvoerder echter om te zetten in de titelwinst.
Tom Coronel en Carly Motors, al zeker van de winst bij de Privateers, namen niet aan de races deel.

Tekst: Roy van der Laan

Het was al bekend dat een BMW-coureur de ETCC-titel zou winnen. De vraag was echter: wordt het Dirk Müller, Andy Priaulx of derde man Jörg Müller?
Andy Priaulx deed in de training de beste zaken. Hij stelde de pole position veilig en eindigde vervolgens in de eerste race als tweede, achter winnaar Gabriele Tarquini (Alfa 156). Priaulx bracht zijn achterstand daarmee terug tot slechts vier punten, aangezien Dirk Müller niet scoorde. Na een contact met de Alfa 156 van Privateer Luca Rangoni moest de klassementsaanvoerder afhaken met een lekke band.

Weer tweede
In de tweede race van het ETCC start de top acht uit de eerste wedstrijd traditioneel in omgekeerde volgorde. Andy Priaulx moest dus vanaf de zevende startpositie vertrekken. Dirk Müller startte achteraan. Na een veelbewogen race, die zelfs twintig minuten stilgelegd werd om de marshalls de kans te geven de baan vrij te maken, eindigde Andy Priaulx opnieuw als tweede. Dirk Müller kwam als vijfde over de finish, waardoor de beide kemphanen met hetzelfde aantal punten eindigden! Omdat de Brit meer races heeft gewonnen (vijf, Dirk Müller bleef bij drie stuks steken) is hij de nieuwe kampioen. Gabriele Tarquini won ook de tweede race.

Balen
Andy Priaulx was uiteraard de gelukkigste man op aarde. "Ik koester dit moment de rest van mijn leven", verwachtte hij. Dirk Müller was minder te spreken. "Ik ben er doodziek van dat ik de titel heb verloren door de tussenkomst van Rangoni. Doordat ik in de tweede race vanaf de achterste rij moest vertrekken, was mijn kans op de titel eigenlijk al zo goed als verkeken."

Uitslag race 1:
1. Gabriele Tarquini   Alfa Romeo 156
2. Andy Priaulx  BMW 320i 
3. James Thompson  Alfa Romeo 156
4. Augusto Farfus   Alfa Romeo 156
5. Frank Diefenbacher Seat Toledo Cupra
6. Jörg Müller BMW 320i
7. Alessandro Zanardi BMW 320i 
8. Luca Rangoni  Alfa Romeo 156

Race 2:
1. Gabriele Tarquini   Alfa Romeo 156
2. Andy Priaulx  BMW 320i 
3. James Thompson  Alfa Romeo 156
4. Frank Diefenbacher Seat Toledo Cupra
5. Dirk Müller BMW 320i
6. Alessandro Zanardi BMW 320i
7. Salvatore Tavano  Alfa Romeo 156
8. Michele Bartyan  Alfa Romeo 156
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet