Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Formule 1

Formule 1: Interview met Doornbos in China


Doornbos kon zijn geluk niet op in Spa; nog geen maand later rijdt de coureur in de Formule 1.

Waarschijnlijk is Robert Doornbos op dit moment de gelukkigste man die er op de aardbol rondloopt. De coureur reed dit jaar een zeer sterk Formule 3000-seizoen met het Arden-team " hij won uiteraard op Spa - en ziet die prestaties nu dus beloond met een Kans in de Formule 1. Een mooi verjaardagscadeautje uiteraard, de rijder wordt morgen 23. AUTOSPORT.NL sprak de rijder telefonisch over deze onverwachte ontwikkeling in een toch al stormachtig verlopende carrière.

Door Ralf Dennissen, fotografie PR

Robert gefeliciteerd! Is het allemaal pas op het laatste moment rondgekomen?

"We hebben het expres lang stil gehouden. We wilden het alleen bekendmaken als het honderd procent zeker was. Pas als de handtekening onder het contract stond wilden we het naar buiten brengen; het blijft toch Formule 1. Toen die handtekening stond, konden we het met een gerust hart vertellen. Het contract werd trouwens getekend toen ik hier net aankwam."

Waarom zit je in een Arden-overall op de foto's van de seat-fitting?

"Ja dat was wel toevallig; de geruchten gingen natuurlijk dat mijn teambaas Jordan wil kopen. Dat ik een Arden-pak droeg heeft eigenlijk alleen te maken met het feit dat er helemaal geen tijd was om nog een Jordan-overall te regelen. Het was ook puur toeval dat die fotograaf daar aanwezig was. Het was een beetje chaos allemaal."

Hoe zie je deze mogelijkheid met het oog op 2005?

"Dit past natuurlijk perfect in de plannen die we hebben voor de toekomst. Door deze ervaring leer ik weer drie nieuwe circuits kennen, samen met de ervaringen in de F3000 ken ik dan 80% van alle circuits. Ik heb dan nog veel meer aan te bieden."

Christijan en Trust waren ook enorm hard bezig om deze stoel te pakken. Wist je daarvan?

"Nee, om eerlijk te zijn was ik zelf ook pas als één van de laatsten op de hoogte; ik werd donderdagmiddag door mijn manager gebeld. Kijk, het Formule 3000-seizoen was natuurlijk vrij vroeg afgelopen en daarom zei ik ook tegen mijn manager: 'Ik wil wat doen, testen of zo!' Hij zei tegen me dat ik gewoon moest gaan trainen en me niet druk maken. Toen ik donderdagmiddag vanuit Italië op weg was naar huis, belde hij me op. Hij zei: 'Ik zou maar een beetje doorrijden want je moet morgen een stoel passen'. Dat Christijan ook aan het pushen was, hoorde ik hier toevallig van een journalist.

"Sinds de Formule 3000-races hebben we goede contacten met BAR en Jordan. Op Spa en Monza was Eddie Jordan ook de eerste die me feliciteerde. Dat hij me nu die kans heeft gegeven is fantastisch, maar dankzij Muermans en Burgfonds [allebei vastgoedbedrijven] kunnen we hem nu ook grijpen."

Hoe voel je je nu?

"I am vely happy! zoals ze hier zeggen. We hebben drie races om ons te bewijzen en gelukkig legt het team nu ook nog geen druk op mijn schouders. Volgens mij ben ik ook de eerste coureur ooit die zijn allereerste F1-meters aflegt tijdens een GP-weekend. Maar goed, dat ik deze kans krijg is natuurlijk helemaal top!"
 Robert met teamgenoot en F3000-kanon Vitantonio Liuzzi. Binnenkort beide in de F1?

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet