Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
DTM

DTM: Preview Brno: Kan Albers Zweeds feestje bederven?

 



Jarek Janis warmde afgelopen weekend zijn thuispubliek alvast op met een spektaculaire demonstratie in Praag.

Met nog twee races te gaan en een grote voorsprong in het kampioenschap zien de zaken er bijzonder goed uit voor Audi-rijder Mattias Ekström. Twee concurrenten kunnen op papier nog verhinderen dat de 25-jarige Zweed in Tsjechië al zijn eerste titel in de Duitse toerwagens binnensleept. Christijan Albers en Gary Paffett hebben respectievelijk dertien en zestien punten goed te maken en zullen dus een klein wonder moeten verrichten tijdens wedstrijd negen in Brno. Het is daarbij maar zeer de vraag is of de laconieke Ekström zich van de wijs laat brengen door zoiets als kampioenschapskoorts. Hopen op een pechgeval lijkt nog de meest vruchtbare route naar succes voor beide Mercedes-rijders.

Tekst: Ralf Dennissen - Fotografie: ITR, Boudewijn Pieters, Tim Bohme

Terugkijkend op de eerste acht races van 2004 is er maar één conclusie mogelijk. Mattias Ekström en Audi hebben dit jaar maar bitterweinig steken laten vallen. De winst van Christijan Albers in Estoril na een weergaloze inhaalactie zal Ekström wellicht als een smetje op het seizoen beschouwen, maar verder valt er maar weinig aan te merken op de prestaties van de Zweed en zijn team. Ekström toonde zich vrijwel altijd de snelste Audi-rijder, pakte zijn kansen, liet nooit grote steken vallen en had nimmer te kampen met mechanische problemen. Eerste matchball voor Audi in Brno, kopte het persbericht van de Ingolstadters dat de afgelopen week de wereld werd ingezonden. Zo simpel staan de zaken er inderdaad ook voor.



Dit weekend een nog groter feest voor Audi?



'Kansen zijn er altijd'

"De kampioenschapskansen zijn nog altijd daar", houdt Christijan Albers zichzelf echter voor. Een houding die hem als sportman siert. "Ik heb twee keer nul punten gehaald. Dat hoeft maar één keer te gebeuren bij Ekström en als ik dan win is de achterstand weg. Ik weet ook zeker dat het circuit in Brno ons ligt. Het is een hogesnelheidsbaan en daar zijn wij meestal goed. Voor Hockenheim geldt hetzelfde. Ik ga er vol vertrouwen naartoe, kansen zijn er altijd. Dertien punten vind ik ook weer niet enorm veel."

Snelste testtijd Albers

Vertrouwen zal Albers kunnen putten uit de testresultaten die hij en Mercedes-Benz eerder dit jaar boekten in Brno. Tijdens een officiële testsessie van vier dagen (1 tot en met 4 april) realiseerde de inwoner van Antwerpen de snelste tijd van alle coureurs op de langste baan van de DTM-kalender. Mattias Ekström: "Ik ken mijn collega's van Mercedes maar al te goed. Zij zullen niet opgeven zolang er ook maar de kleinste kans bestaat dat ze de titel kunnen wegkapen. Het zal wel moeilijk voor ze worden aangezien mijn team, mijn teamgenoten en ikzelf in topvorm zijn. Wij zullen vechten."

'D'TM

In 1992 werd er voor het laatst een DTM-race gereden in het Tsjechische Brno. Wie diep in de archieven graaft, zal Johnny Cecotto in de BMW M3 als winnaar naar boven vissen. Hoewel een Duitse klasse, heeft de DTM een lange geschiedenis van buitenlandse races. De allereerste wedstrijd ooit in de DTM vond in 1984 op het Belgische Zolder plaats, waarna later uitstapjes volgden naar onder andere Finland, Zuid-Afrika, Hongarije, Nederland, Italië en Portugal.

DTM tussenstand na 8 races

1. Mattias Ekström, Audi A4 DTM (61 punten)

2. Christijan Albers, AMG-Mercedes C-Klasse (48 punten)

3. Gary Paffett, AMG-Mercedes C-Klasse (45 punten)

4. Martin Tomczyk, Audi A4 DTM (31 punten)

5. Tom Kristensen, Audi A4 DTM (30 punten)

6. Bernd Schneider, AMG-Mercedes C-Klasse (26 punten)

7. Jean Alesi, AMG-Mercedes C-Klasse (14 punten)

8. Timo Scheider, Opel Vectra GTS V8 (13 punten)

9. Laurent Aiello, Opel Vectra GTS V8 (12 punten)

10. Manuel Reuter, Opel Vectra GTS V8 (9 punten)

11. Marcel Fässler, Opel Vectra GTS V8 (8 punten)
12. Emanuele Pirro, Audi A4 DTM (7 punten)
13. Peter Dumbreck, Opel Vectra GTS V8 (6 punten)
14. Stefan Mücke, AMG-Mercedes CLK (2 punten)

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet