Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
WTCC

ETCC: Tarquini wint beide races in ETCC en telt weer mee in kampioenschap

Alfa Romeo is weer helemaal terug van weggeweest en domineerde op eigen Italiaanse bodem beide wedstrijden om het Europees Toerwagen kampioenschap. De rode Auto Delta wagens reden de eerste wedstrijd naar een overtuigende 1-2-3 overwinning en Gabriele Tarquini reed twee keer naar de hoogste positie op het podium. Hij verkleinde zijn achterstand van 20 naar slechts 7 punten op BMW rijder Dirk Muller. Het kampioenschap is nog absoluut niet beslist, omdat Jorg Muller en Andy Priaulx slechts 1 punt achterstand hebben op Tarquini met nog vier races te gaan.

De eerste wedstrijd werd overheerst door de drie Alfa coureurs. Tarquini en Giovanardi reden onbedreigd van start naar finish. Alleen om de derde plaats van Farfus werd gestreden door Gené, Priaulx en de verrassend sterke Tavano.
Race twee was een heel ander verhaal omdat de beide Mullers vanaf de eerste startrij mochten vertrekken en de drie Alfa's vanuit de vierde en vijfde startrij hun inhaalrace moesten beginnen. Een spannende race volgde met veel spectaculaire inhaalacties en botsingen van Jorg Muller en Andy Priaulx, die daardoor de strijd moesten staken. Zanardi reed vlak voor de hoofdtribune zijn BMW op volle snelheid de vangrail in en stuiterde terug op de baan waar de wagen vol werd geraakt door Tavano en D'Aste. De drie rijders kwamen ongedeerd uit hun zwaar beschadigde wagens. Dit resulteerde in een Safety-car periode waar derde Alfa rijder Farfus de afstand tussen zijn teamgenoten op de eerste twee plaatsen te veel liet oplopen er daardoor een 30-seconden straf kreeg.

In de Independents Trophy won Oregon Team's Salvatore Tavano de eerste race. Maar de held van de dag was Alessandro Balzan, die de tweede wedstrijd won met zijn AS Motorsport Honda Civic. Hij werd zesde algemeen en scoorde daardoor de eerste punten voor Honda in dit seizoen.

Stand:
1. Dirk Müller (GER) 93
2. Gabriele Tarquini (ITA) 86 
3. Andy Priaulx (GBR) 85 
4. Jörg Müller (GER) 85
5. Fabrizio Giovanardi (ITA) 62
6. Antonio Garcia (ESP) 43
7. Augusto Farfus (BRA) 35
8. Jordi Gené (ESP) 33
9. Frank Diefenbacher (GER) 20
10. Tom Coronel (NED) 19 

Independents Trophy:
1. Tom Coronel (NED) 120
2. Alessandro Balzan (ITA) 91
3. Salvatore Tavano (ITA) 86
4. Luca Rangoni (ITA) 58
5. Stefano D'Aste (ITA) 58
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet