Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Chrono NK 2-takt

NK3 De Landsard, wanneer begint de zomer?

Een verslag beginnen met een vraag? Niet gebruikelijk maar dit is de derde race van het seizoen en het zou eigenlijk stralend weer moeten zijn. Maar ook dit weekend was de wisselvalligheid troef en bepaalde Pluvius mede de resultaten.

junior2


Tekst: PR
Foto's : KartPhoto.com

De kartbaan in Eindhoven lag er weer fantastisch bij, en de verschillende klassen staan bol van de spanning en zijn goed gevuld. Één van die klassen is de Micro Max. De jongste deelnemers van het kampioenschap maakten er weer een spektakel van en de spanning was om te snijden. Met drie verschillende race winnaars kunnen we rustig stellen dat het een competitief startveld is. De pole ging naar Lucas Schoenmakers en Lucas zou ook de tweede race van de dag winnen. Donny Hoedt de leider in het kampioenschap won de eerste race en Coen doorn de derde race van de dag. Echter aan het eind van de dag mocht Donny Hoedt wederom op het hoogste treetje van het podium plaats nemen daar hij over de drie wedstrijden de meeste punten verzamelde.

micro

mini2

Bij de Mini Max was Rick Bouthoorn op zaterdag de sterkste man na de kwalificatie. Rick was erop gebrand na de wedstrijd op Hahn om te laten zien dat er serieus rekening met hem gehouden moet worden en zo geschiedde. Tweede na de kwalificatie stond Mike van Vugt en derde Mard vd Kamp met de gehele top 10 binnen 0.3 van een seconde en de eerste 25 binnen 0,6 seconde oftewel spanning puur. De eerste twee races van de dag werden gewonnen door Rick Bouthoorn met daarachter Mike van Vugt Kobe Pauwels en Rik Koen. Waarom deze vier namen? Nou deze heren maakten de meeste aanspraak op de dagwinst door prestaties in de eerste twee wedstrijden.

mini

In de derde wedstrijd van de dag kwam wederom Rick Bouthoorn als eerste over de finish met in zijn kielzog Mike van Vugt, echter na de technische controle kwam de koude douche. De nummers één en twee waren niet regelconform en dit had een DQ tot gevolg. Dit maakte Kobe Pauwels, Rik Koen en Aaron Poolen tot de lucky lozers (of terechte winnaars) na drie fantastische wedstrijden in de Mini Max.In de Max Junioren zagen we 23 rijders aan de start met daarin een tot op het bot gemotiveerde Glenn van Berlo. Na zijn uitval met technische problemen in één van de heats op Hahn was Glenn er op gebrand om de volgers te laten zien dat wat hem bij het EK lukt ook op een NK mogelijk is.

junior

Op zaterdag na een stralende dag zette Glenn met een gat van 0,2 seconden op Tijmen van der Helm de pole tijd neer. Ook in de drie races is Glenn niet te pakken en rijd hij het veld op een hoop en grote achterstand. Als er al iets is wat hem mag ergeren is het de niet helemaal te plaatsen rode vlag vanwege de intredende regen terwijl het gehele veld op slicks onderweg was. Door deze vroegtijdige finish van de race kreeg Glenn en de rest van het veld slechts de helft van de punten wat er haast zeker toe leid dat dit naast Hahn één van de streep resultaten word. Ook supersnel onderweg was de tot vandaag kampioenschapsleider Leroy Jagesar. Echter Leroy valt de laatste wedstrijd van de dag met technische problemen uit en dit verpest zijn dag resultaat.
Held van de dag bij de Max Junioren is Mika Morien die vanaf de laatste plaats gestart naar een tweede plaats in de dag uitslag rijd dit nipt voor Pepijn Kraaijeveld die in de regen als een pro rond ging.

juniorMika

De stylist Willem Jan de Loos had al een aantal wedstrijden aan de pole geroken maar deze zaterdag was Willem Jan gewoon de snelste en haalde zich zo de gewenste pole bij de Max Senioren, nipt voor Brian Ooijen die de laatste tijd flinke stappen gezet heeft. Bij de start van de eerste race gaat het helaas voor Willem Jan mis in de eerste bocht, en meerdere deelnemers met hem. Dennis Tijs en Tom vd Zwet profiteerden optimaal en reden naar de eerste en tweede plek net voor Kay van Berlo. De tweede race ging wederom naar Dennis Tijs die liet zien dat hij ondanks een kilootje meer in vergelijk met vorig jaar hem dit niet in de weg zit. tweede werd Kay van Berlo net voor "jawel" Willem Jan de Loos. De derde race gaat de top drie in dezelfde volgorde over de finish en Dennis Tijs haalt zijn eerste dag overwinning van 2016 binnen. Om heel eerlijk te zijn dacht ik na 2015 dat Dennis Tijs dit seizoen het hele veld zijn wil zou opleggen. Na de eerste twee wedstrijden werd dit gevoel niet bevestigd maar laten we voor Dennis hopen dat deze overwinning naar meer smaakt en hem het gevoel geeft dat alles weer mogelijk is.

senior

Dennis Kroes tegen de rest, zo zag het dit weekend er weer uit. De oude meester reed op het droge naar een snaarstrakke pole position EN DIT OP HET DROGE. Ja waarom dik gedrukt? Nou Dennis gaat normaliter hard op een natte baan maar pakte nu op indrukwekkende wijze op het droge de pole. In twee van de drie wedstrijden gaat de winst ook naar de Master Kroes en race drie is een prooi voor Joey Alders die zoals gezegd zijn zinnen heeft gezet op het kampioenschap. Echter ook William vd Kaaij, Rick Westerlaken en Imke Arts hebben deze wens dus er staat nog veel werk te gebeuren voor de respectievelijke coureurs. Wie er alweer op koers ligt voor een prolongatie van zijn titel is Dennis Kroes in de Masters, hij heeft nu al een straatlengte voorsprong op zijn achtervolgers.

dd2

Het verhaal van de KZ2 plus is toch wel dat de broerst Ten Back in de kwalificatie zoals al enkele seizoenen de toon zetten en op de racedag niet in de buurt kwamen van het podium. De heerser dit weekend was Jurgen de Block die twee van de drie races won en de dag overwinning pakte. Ook Michael Saint pakte een wedstrijd overwinning en de derde plaats in de dag eindstand achter Jurgen de Block. Het podium werd compleet gemaakt door Roel Faber, die zeer constant onderweg was en liet zien dat hij zijn materiaal steeds beter leert kennen. Dit geld voor meerdere deelnemers die in de kwalificatie vaak problemen hebben met het grip niveau van de kart en zodra de banden wat ouder worden steeds beter gaan. Echter ook hier zagen we weer een flinke vooruitgang waardoor het veld in rondetijden nog dichter bij elkaar zat dan op Hahn.

kzplus

Bard Verkroost, Guust Specken en Finn Kooimjan stonden na de kwalificatie van de KZ2 op de eerste drie plaatsen en dit beloofde weer een mooie strijd te worden voor de zondag. Echter het geluk was dit weekend niet aan de zijde van Bard Verkroost met als dieptepunt de startcrash in race twee. Race twee was sowieso een dieptepunt qua uitvallers met 10 van de 24 gestarten niet aan de finish. Wie het wel goed deed was Finn Kooijman die slim rijdend de dagwinst binnen haalde, en zo een bekroning voor het harde werk de afgelopen maanden. Wie ook goed op dreef was is Arjan Kievitsbosch, die door drie keer in de top drie te finishen de tweede plek pakt in de dag rangschikking. Helemaal een verassing op het podium is Lorenzo van Riet. De debutant in de KZ2 krijgt samen met zijn monteur het materiaal steeds beter onder controle en pakt een hele knappe derde plaats na een ietwat teleurstellende kwalificatie. Het is mooi om te zien dat meerdere debutanten bij het NK in de KZ hun materiaal steeds beter leren kennen en dit tot mooie resultaten leid. Oftewel Nick Smit komt eraan en ook een Joey Veenstra die na de laatste vrije training het spoor volledig bijster leek doet toch gewoon leuk mee. Oftewel de KZ2 leeft weer als vanouds en is niet voor niets de koniongsklasse van de kart sport.

kz2

De volgende race is alweer over drie weken op Kerpen. Een echt circuit met een lang rechte eind en zoals de duitsers mooi kunnen zeggen enkele mut kurven waar de jongens van de mannen gescheiden worden. Dus op naar Kerpen.

- Micromax: Donny Hoedt
- Micromax Rookie: Max Knapen
- Minimax: Kobe Pauwels
- Minimax Rookie: Rik Koen
- Max junior (Rookie): Glenn van Berlo
- Max olympisch: Luc Scheepers
- Max senior: Dennis Tijs
- DD2: Joey Alders
- DD2 master: Dennis Kroes
- KZ2:Finn Kooijman
- KZ2 plus: Jurgen de Block

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet