Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Algemeen

EK Dragracing, Noorwegen: Kagered, Leanders en Alund op herhaling

Net als een week eerder in Mantorp Park mochten Micke Kagered (Top Fuel), Ulf Leanders (Top Methanol Funny Car) en Jimmy Alund (Pro Stock) op het circuit van Gardermoen de hoogste trede van het podium beklimmen. De vierde ronde in het FIA Europees Kampioenschap Drag Racing kende ten opzichte van de wedstrijd in Zweden alleen in Dave Wilson (Top Methanol Dragster) een nieuwe winnaar. Bij de motoren scoorde in de Super Twin-klasse Ton Pels weer goed met een finaleplaats. Deze plaats was uiterst verrassend ook weggelegd voor Martijn de Haas bij de Top Fuel Bikes.

Tekst: Remco Scheelings

Top Fuel: Micke Kagered twee op rij
Na de moeilijke start van het seizoen is Micke Kagered aan een snelle inhaaljacht bezig. Tijdens de kwalificatie scoorde de Zweed in Gardermoen met een tijd van 4,955 seconden (derde) alweer goed. Verrassend ging de snelste tijd naar Smax Smith (4,880 seconden) terwijl Thomas Nataas met zijn eerste 4-secondenrun (4,952 seconden) de tweede positie voor zich opeiste. Lex Joon was met een tijd van 5,542 seconden goed voor de zesde kwalificatiepositie. Voor de Nederlander betekende dit dat hij het in de eerste eliminatieronde moest opnemen tegen de winnaar van Mantorp Park. Met 6,07 tegen 5,07 seconden moest Joon zijn meerdere erkennen in Kagered. Nog groter waren de problemen voor Andy Carter. Na zijn snelle tijd in Mantorp Park kwam de Engelsman in Noorwegen niet verder dan de zevende kwalificatiepositie en werd net als een week eerder in de eerste ronde uitgeschakeld. Nataas reed in zijn run tegen Carter met 4,880 seconden een persoonlijk record en liet Carter ver achter zich. Helaas ging dit wel ten koste van een motor waardoor de Noor in de halve finale niet meer aan de start kon verschijnen. Kagered kreeg daarmee de finaleplaats in de schoot geworpen. Aan de andere kant van de eliminatieladder deed Joran Persaker weer goede zaken. De meest constante man van het seizoen was in de eerste ronde te sterk voor Tommy Miller (up in smoke) en liet in de halve finale Smith achter zich. In de finale was het echter toch weer Kagered die met de eer ging strijken. Net als een week geleden had de Bahco-rijder in de onderlinge confrontatie met 5,205 tegen 5,769 seconden de snellere combinatie.

Dave Wilson pakt punten terug
Tijdens de kwalificatie waren het opnieuw Dave Wilson (5,503 seconden) en Peter Schäfer (5,510 seconden) die bij de Top Methanol Dragsters de lakens uitdeelden en nauwelijks voor elkaar onder deden. In de halve finale liet Schäfer, een week geleden nog glorieus winnaar in Mantorp, zich echter verrassen door Rob Turner. Nota bene op reactietijd werd de Duitser uitgeschakeld en liet daardoor in zijn strijd met Wilson kostbare punten liggen. Zeker nadat de Engelsman vervolgens in de finale Turner kansloos liet en met de meeste punten naar huis ging.

Leanders de te kloppen man
Bij de Top Methanol Funny Cars ontpopt Ulf Leanders zich steeds meer als de te kloppen man. De Zweed was altijd al snel maar weet daar nu ook regelmaat aan te koppelen. Na zijn winst in Mantorp zette Leanders ook in Gardermoen tijdens de kwalificatie met 5,769 seconden de snelste tijd op de klokken. Op een tweede en derde plaats volgden met een onderling verschil van slechts 0,001 seconde Niclas Andersson (5,806 seconden) en Urs Erbacher (5,807 seconden). Andersson had echter in zijn halve finale tegen Erbacher met technische problemen te kampen waardoor de Zwitser in de finale mocht plaatsnemen naast Leanders. De regerend kampioen heeft echter nog altijd niet de snelheid van vorig jaar gevonden en zag met 5,947 tegen 6,838 seconden Leanders zijn tweede zege binnen een week voor zich opeisen.

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet