Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Algemeen

Dragracing: Nederlands Super Gas-succes in Zweden

In het bijprogramma van het Veidec Festival werd ook een ronde verreden voor het NDRS Super Gas-kampioenschap. Daarbij kwam een tweetal Nederlandse rijders aan de start. Robert Joosten en David Vegter presteerden uitstekend door in het 33-auto's tellende veld tot de halve finale door te dringen.

Tekst: Remco Scheelings

Het is al vaker gezegd dat de Nederlandse Super Gas-titelstrijd de vergelijking met grote internationale kampioenschap moeiteloos kan doorstaan. Joosten en Vegter leverden daartoe in Zweden het bewijs. Het NDRS-kampioenschap staat immers te boek als het meest competitieve in Europa. Vegter wist tijdens de kwalificatie de zesde positie (9,912 seconden) voor zich op te eisen. In het 33 auto's tellende veld kwalificeerden de eerste 24 zich binnen 0,1 seconden. Joosten was met 10,005 seconden en een 25ste plaats de eerste rijder boven de tien-seconden-grens. Tijdens de eliminaties deden de Nederlanders het nog beter. Met uitstekende reactietijden zette Joosten zijn tegenstanders direct op achterstand en reed vervolgens gecontroleerd naar de finish.

Ook Vegter reed uiterst bekeken en bleef met zijn tijden goed bij de 9,9 seconden index. Beide Nederlanders bereikten daarmee de halve finale. Helaas strandde daar hun zegetocht. Pelle Noren, de tegenstander van Joosten, was duidelijk gewaarschuwd voor de reactietijden van de Nederlander en gokte alles of niets. Met een reactietijd van 0,002 seconden (!) pakte Noren een voorsprong en stond die tot de finish ook niet meer af. Nog ongelukkiger verging het Vegter. Bij de 'pre-stagen' schoot de Nederlander door zijn rem en stond daardoor meteen in 'stage'. Op basis van het overtreden van de 'stage regels' ging de winst automatisch naar zijn tegenstander. De Nederlanders hadden echter hun visitekaartje afgegeven en aangetoond dat de Nederlandse Super Gas-racers op Europees niveau in de top kunnen meestrijden.

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet