Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Algemeen

Dragracing: Amerikaanse Top Fuel-rijder Darrell Russell verongelukt

Tijdens de twaalfde wedstrijd in de NHRA POWERade Drag Racing Series is afgelopen zondag Top Fuel-rijder Darrell Russell dodelijk verongelukt. In de tweede eliminatie-ronde kwam Russell met 322 mijl per uur over de finishlijn toen zijn dragster uit de koers raakte en crashte. Russell werd 35 jaar en kwam uit voor het team van vijfvoudig kampioen Joe Amato.

Tekst en foto: Remco ScheelingsDarrell Russell gold als één van de grootste talenten in het Amerikaanse dragracen. Na een aantal succesvolle jaren in de klasse Top Alcohol Dragster werd Russell begin 2001 door Joe Amato gevraagd om plaats te nemen in de Top Fuel dragster van deze vijfvoudig kampioen. Russell stelde zijn baas niet teleur en won, als derde rijder in de NHRA-geschiedenis, direct zijn eerste race als professioneel coureur. In dat seizoen 2001 werd Russell, met twee overwinningen en een zesde plaats in de titelstrijd, uitgeroepen tot rookie of the year.

Ook in de jaren daarna kwam Russell uit voor het team van Joe Amato. In 2002 won hij drie wedstrijden en behaalde een zesde plaats in de eindstand terwijl hij in 2003 met een vierde plaats in het kampioenschap zijn hoogste klassering bereikte. Dit jaar leek Russell aan zijn beste seizoen bezig. Om de stabiliteit in het team te garanderen, had Amato begin dit jaar langlopende contracten afgesloten met zijn rijder en crewchief. De resultaten daarvan begonnen juist zichtbaar te worden. Op 13 juni sleepte Russell in Columbus zijn eerste overwinning van dit seizoen in de wacht, bereikte een week later in Englishtown de halve finale en stond daarmee op een vierde plaats in de tussenstand van het kampioenschap. Met een pole position-tijd van 4,511 seconden startte de rijder van de Amato-Top Fueler afgelopen zondag in Madison als favoriet. Na een overwinning in de eerste ronde moest Russell het in de kwartfinale opnemen tegen Scott Kalitta. Even na de finishlijn raakte de dragster van Russell uit de koers en crashte met de inmiddels bekende fatale gevolgen. De oorzaak van het ongeval is nog in onderzoek maar moet waarschijnlijk worden gezocht in een technisch defect.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet