Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Algemeen

Dragracing: Nederlands Pro Mod-record voor Marc MeihuizenNaast de wedstrijden om het FIA Europees kampioenschap werd tijdens de Main Event op Santa Pod ook de eerste ronde verreden van de Europese Pro Modified-titelstrijd. Daarbij kwam een drietal Nederlandse rijders aan de start. Bij zijn debuut maakte Marc Meihuizen een uitstekende indruk door met een tijd van 6,640 seconden het Nederlands record te verbeteren. Ook de onttroonde recordhouder Henri Joosten bleef met 6,681 seconden onder zijn voormalige recordtijd van 6,75 seconden. Robert Koper bracht zijn persoonlijk record terug naar 7,13 seconden.

Tekst en foto's: Remco Scheelings

Met maar liefst achttien Pro Mods uit vijf verschillende Europese landen stond er op Santa Pod niet alleen een groot maar ook uiterst sterk veld aan de start. Tijdens de kwalificaties waren het de Zweden die de dienst uitmaakten en de eerste vier plaatsen voor zich opeisten. De snelste tijd was daarbij weggelegd voor Patrick Wikstrom (6,382 seconden) gevolgd door Hakan Nilsson (6,428 seconden). Een uitstekende prestatie leverde de Nederlander Marc Meihuizen. In zijn eerste volledige run met de nieuwe '37 Chevy Business Coupe liet Meihuizen de klokken stilstaan bij 6,640 seconden. Een verbetering van het Nederlands record van Henri Joosten (6,75 seconden) en goed voor een zesde startplaats in het sterke veld. Dat er nog veel meer in de '37 Chevy zit, bleek na afloop bij het bestuderen van de computerdata. Met enige gewenning van rijder en auto moeten tijden van in de 6,3 seconden tot de mogelijkheden behoren. Het gebrek aan ervaring brak de Nederlandse combinatie in de eerste eliminatieronde op. In de Zwitser Peter Wacker moest Meihuizen zijn meerdere erkennen.Een uitstekend weekend beleefde ook Henri Joosten. Hoewel hij zijn Nederlands record kwijtraakte, zette Joosten gedurende het weekend steeds snellere tijden op de klokken. Na een 6,71 seconden in de kwalificatie, goed voor een zevende positie, verbeterde Joosten deze tijd in de eerste eliminatieronde tot 6,681 seconden. Daarmee dook Joosten voor het eerst onder de 6,7 seconden-grens. Deze tijd, gekoppeld aan een uitstekende reactietijd, was voldoende om in de eerste eliminatieronde de Zweed Michael Gullquist achter zich te laten. In de kwartfinale moest Joosten het daarna opnemen tegen de nummer twee van Europa, Hakan Nilsson. Op de 6,435 seconden van de Zweed had Joosten (6,723 seconden) echter geen antwoord.

Robert Koper was met een tijd van 7,135 seconden ook goed voor een nieuw persoonlijk record. De meervoudig Nederlands kampioen kwam daarmee tijdens de kwalificaties op een veertiende plaats terecht. In de eerste eliminatieronde moest Koper echter zijn meerdere erkennen in Fredrik Fagerstrom.

De winst op Santa Pod ging uiterst verrassend naar de als elfde gekwalificeerde Peter Wacker. De Zwitser profiteerde in de halve finale van een rood licht van tegenstander Nilsson en zag vervolgens in de finale Wikstrom met motorproblemen stilvallen!
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet