Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Algemeen

Dragracing: Brandon Bernstein wint Top Fuel-klasse in HoustonDe vijfde wedstrijd in de NHRA POWERade Drag Racing Series heeft in Houston overwinningen opgeleverd voor Brandon Bernstein (Top Fuel), Tim Wilkerson (Funny Car) en Greg Anderson (Pro Stock). Bernstein handhaafde daarmee zijn status als ongeslagen finalist. Wilkerson behaalde in Houston zijn eerste overwinning van het seizoen. In de Pro Stock-klasse werd de overmacht van het Ken Black-team nog eens extra onderstreept. Naast de overwinning van Anderson bereikte teamgenoot Jason Line in zowel de kwalificatie als de race de runner up-positie.

Tekst en foto's: Remco Scheelings

Houston betekende voor Brandon Bernstein pas de dertiende wedstrijd uit zijn Top Fuel-carriére. Voor de vijfde keer stond de Budweiser-rijder in de finale en Bernstein handhaafde zijn status als ongeslagen finalist door opnieuw als eerste over de streep te gaan. Bernstein was in de finale te sterk voor Clay Millican die in Houston voor het eerst in zijn carriére tot een NHRA-finale wist door te dringen. Op weg naar de finale schakelde Millican achtereenvolgens Doug Kalitta en Larry Dixon uit. Beide rijders hadden te kampen met grip-problemen.Snelste privateer
Tim Wilkerson geldt al enige tijd als de snelste rijder die niet tot één van de grote teams behoort. In Houston maakte de Levi, Ray & Shoup-piloot deze reputatie waar door opnieuw een overwinning voor zich op te eisen, zijn eerste van dit seizoen. Wilkerson klom daarmee naar de derde plaats in de tussenstand van het Funny Car-kampioenschap. Zijn mooiste zege op weg naar de eindstrijd boekte Wilkerson in de halve finale door de leider in de tussenstand, Del Worsham, met een verschil van 0,002 seconden te verslaan. In de finale had Wilkerson vervolgens geen problemen met Jerry Toliver. Toliver had gedurende de dag al zijn geluk al gebruikt. Zijn tegenstanders (achtereenvolgens Phil Burkart, John Force en polesitter Gary Densham) hadden allemaal te kampen met grote technische problemen waardoor de Schick Quattro-rijder, ondanks zijn matige tijden, toch weer iedere ronde wist te overleven. Overigens was Toliver in de finale al aan zijn derde Toyota Celica-body toe. Tijdens de kwalificatie sneuvelde de eerste bij een motorexplosie terwijl de reservebody in de eerste ronde in de grindbak aan het einde van de baan achterbleef. Toliver moest derhalve aantreden met de Celica-body van zijn teamgenoot Jim Head.Vier uit vijf
Greg Anderson behaalde in Houston alweer zijn vierde overwinning van het seizoen. Ook tijdens de kwalificatie was Anderson oppermachtig. De hegemonie van het Ken Black-team werd tijdens de kwalificatie al extra onderstreept met een tweede plaats voor Jason Line. Probleemloos wisten de Ken Black-rijders vervolgens ook tot de finale door te dringen, voor Line de eerste keer in zijn carriére. In de finale moest Line echter kort na de start fors corrigeren waardoor de overwinning gemakkelijk in handen viel van Anderson.

Europa
In Houston kwamen ook nog twee Europese rijders aan de start. Bij de Pro Stockers debuteerde Michael Malmgren met zijn splinternieuwe Pontiac Grand Am. Ondanks dat de Zweed met 6,867 seconden voor het eerst onder de 6,9 seconden-grens dook en met 200.80 mijl per uur voor het eerst de 200 mijl-barrière wist te doorbreken, kwam hij niet verder dan een 29ste plaats. Bij de Top Alcohol Dragsters kwalificeerde Dave Wilson zich met een 15de plaats wel voor de eliminaties. In de eerste ronde schakelde de Engelsman zichzelf echter uit met een rood licht. De auto's van Malmgren en Wilson worden nu naar Europa verscheept om op tijd terug te zijn voor de start van het FIA Europees Kampioenschap.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet