Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Algemeen

Dragracing: Dragracers op twee fronten actief

Dragrace-fans hebben dit weekend de keus uit twee grote internationale evenementen. Op de strip van Hockenheim worden de NitrOlympx verreden. Deze met meer dan 50.000 bezoekers traditioneel drukst bezochte dragrace van Europa, vormt de vijfde ronde in het FIA Europees Kampioenschap. Nadat de wedstrijd in Duitsland vorig jaar voor slechts twee klassen meetelde voor de Europese titels, komen dit jaar alle FIA-klassen aan de start.

Tekst en foto's: Remco Scheelings

Bij de Top Fuel Dragsters is Kim Reymond de favoriet voor de overwinning. Bij de Top Methanol Dragsters rijdt regerend Europees Kampioen Peter Schafer een thuiswedstrijd en is mede daardoor een grote kanshebber. In de klasse Top Methanol Funny Cars is Urs Erbacher dit jaar de te kloppen man. Afwachten blijft of de Zwitser zo dicht bij huis en voor het oog van zijn sponsors zijn favorietenrol kan waarmaken. Bij de Pro Stockers kan een mooie strijd tegemoet worden gezien. De leider in de tussenstand, Michael Malmgren, kan nog niet beschikken over zijn 'nummer één'-motor en zal het dan ook zwaar krijgen tegen Jan Muren en 'rising star' Jimmy Alund.

Ook bij alle motorklassen telt de wedstrijd in Duitsland mee voor de Europese titels. In de Top Fuel-bike klasse gaat de Nederlander Roel Koedam aan de leiding. Koedam geldt dan ook als de grote favoriet. Bij de Super Twin Top Fuellers maken Ton Pels en Rob van Geffen een goede kans op een hoge klassering. Ook in het randprogramma van de NitrOlympx zullen veel Nederlandse rijders actief zijn. Met name in de klasse Super Gas zijn onze landgenoten goed vertegenwoordigd.

In Engeland is dit weekend een grote ontmoeting op Shakespeare County Raceway. Hoofdprogramma is daar de derde ronde om het Engelse Top Fuel Funny Car-kampioenschap. Uit Nederland zal hierbij Lex Joon met zijn MPM Dodge Avenger acte de presence geven. Voor Joon is het pas zijn tweede wedstrijd-optreden in deze snelste Funny Car-klasse ter wereld. Met een bijrol zal de Nederlander echter geen genoegen nemen. Omdat Engeland een zogenaamd 'bank holiday weekend' kent, worden de kwalificaties op zaterdag en zondag verreden en vinden de eliminaties op maandag plaats.

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet