Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Algemeen

Dragracing: Eerste Top Fuel-overwinning Micke KageredDe tweede wedstrijd om het FIA Europees Kampioenschap Drag Racing in het Finse Alastaro heeft de eerste Top Fuel-overwinning opgeleverd voor Micke Kagered. In de klasse Top Methanol Dragsters ging de winst naar Peter Schafer, bij de Pro Stockers naar Michael Malmgren terwijl bij Top Methanol Funny Cars Urs Erbacher de tweede overwinning van het seizoen voor zich opeiste.

Tekst en foto's: Remco Scheelings

In de koningsklasse, de Top Fuel Dragsters, pakte 'local hero' Anita Mákelá de eerste kwalificatieplaats met een tijd van 4,96 seconden. Micke Kagered kwalificeerde zich als vierde terwijl regerend Europees Kampioen Kim Reymond zich uiterst verrassend niet voor de eliminaties wist te plaatsen. In de halve finale schakelde Kagered Mäkelä uit en moest daardoor in de finale aantreden tegen de winnaar van de eerste EK-race, Smax Smith. De Engelsman kreeg zijn dragster echter na de burn out niet meer in zijn achteruit en moest daardoor toezien hoe Kagered zonder tegenstand naar zijn eerste Top Fuel-overwinning reed.Record
De finale van de Top Methanol Dragsters gaf een spannender strijd te zien. Opnieuw stonden de aartsrivalen Dave Wilson en Peter Schafer tegenover elkaar in het strijdperk. Wilson, winnaar van de eerste EK-race, was tijdens de kwalificaties met een eindsnelheid van 259mph al goed geweest voor een nieuw Europees snelheidsrecord. In de finale kreeg de Engelsman echter te kampen met tyre shake en moest met 5,54 tegen 5,58 seconden de overwinning laten aan regerend Europees Kampioen Schafer.

Twee op rij
Bij de Top Methanol Funny Cars lijkt de Zwitser Urs Erbacher dit jaar niet te kloppen. Na zijn winst op Santa Pod eiste Erbacher ook in Finland de overwinning voor zich op. Na met 5,80 seconden de snelste kwalificatie-tijd op de klokken gezet te hebben, was de Zwitser (5,83 seconden) in de finale te sterk voor Ulf Leanders (6,47 seconden). Leanders had in de halve finale voor een verrassing gezorgd door Leif Andreasson op reactie-tijd te elimineren.

Revanche
Bij de Pro Stockers nam regerend Europees kampioen Michael Malmgren revanche voor zijn verlies tijdens de eerste EK-race. In de halve finale schakelde de Zweed de winnaar van Santa Pod, Rune Berg uit en was vervolgens in de finale te sterk voor de runner up van vorig seizoen, Jan Muren.

Nederlanders
Op Alastaro kwam alleen bij de motoren een aantal Nederlandse rijders in actie. In de Top Fuel klasse kwalificeerde Roel Koedam zich als snelste. De winnaar van de eerste EK-race overleefde ook de eerste ronde maar kon door technische problemen niet meer aan de start verschijnen van de halve finale. Beter verging het Ton Pels in de klasse Super Twin Top Fuel. Na een derde kwalificatieplaats bereikte Pels de finale. Daarin moest de Nederlander echter zijn meerdere erkennen in regerend Europees kampioen de Zweed Anders Karling.

De derde wedstrijd om het FIA Europees Kampioenschap wordt over drie weken verreden in het Zweedse Mantorp Park.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet