Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Algemeen

Dragracing: 14 en 15 juni Drachten NationalsKomend weekend wordt op de strip van Vliegveld Drachten de Drachten Nationals gehouden. Zowel bij de auto's als de motoren komen alle nationale dragrace-klassen aan de start. Bij de motoren wordt ook een ronde verreden om het Europees Kampioenschap Super Twin Top Gas. Twee dagen lang kan in Drachten worden genoten van spectaculaire burn outs en snelle runs over de ¼ mijl.

Tekst en foto's: Remco Scheelings

Bij de auto's varieert het programma van de 'streetlegal' Streetmachines tot en met de snelste 'doorslammers' ter wereld, de Pro Modified kanonnen met hun meer dan 1.500 PK. Ook komen een aantal supersnelle Competition-dragsters in actie. De voorlopige inschrijflijst laat in alle klassen grote startvelden zien met daarbij veel buitenlandse deelnemers.In de klasse Competition Car zijn de dragsters van de snelle Duitsers Gerd Habermann en Marco Maurischat favoriet. Maurischat verbeterde onlangs op de strip van Santa Pod nog zijn persoonlijk record. Ook in de klassen Super Comp en Super Gas wordt een record-aantal deelnemers verwacht. In de klasse Super Comp zal de strijd vooral gaan tussen de Duitsers Jens Riehl, Lothar Feidt en de Belg Patrick van Hal. Na de wedstrijd op Santa Pod strijden de Super Gassers al om de tweede ronde van het Open Nederlands Super Gas Kampioenschap. Favoriet is Robert Joosten, maar de kampioen van vorig jaar staat een sterke concurrentie te wachten van maar liefst zestien Nederlandse en Duitse rijders. Verheugend is de enorme groei in de opstapklasse, de Streetmachines. Met rond de 28 inschrijvers staat er het grootste startveld in jaren aan het vertrek. Een beter bewijs van de groeiende belangstelling voor de dragrace-sport is nauwelijks denkbaar. Regerend kampioen André Dam wacht dan ook een zwaar weekend.Top Fuel
Bij de motoren hetzelfde beeld, goed gevulde startvelden met vele snelle en aan elkaar gewaagde deelnemers. Bij de Top Fuel-bikes is Roel Koedam te bewonderen. De Nederlander werd onlangs in Santa Pod winnaar van een wedstrijd om het Europees Kampioenschap. Koedam verbeterde tijdens deze wedstrijd zijn persoonlijke record tot 6,23 seconden. Daarbij werd een eindsnelheid gemeten van maar liefst 360 km/u!Indrukwekkend
Naast het drukke wedstrijdprogramma kan het publiek ook nog genieten van een spectaculaire motorstuntshow. Zoals bij het dragracen gebruikelijk, kan met een gewoon toegangskaartje, zonder bijbetaling, vrijuit in de pits worden rondgekeken. Eén van de grote blikvangers is daarbij de Top Fuel Funny Car van Lex Joon. Onlangs maakte Joon als eerste Nederlander in de geschiedenis zijn debuut in deze snelste Funny Car-klasse ter wereld. Zelfs stilstaand maakt de meer dan 6.000 PK sterke MPM Dodge Avenger diepe indruk.

De Drachten Nationals wordt gehouden op 14 en 15 juni op Vliegveld Drachten, aanvang op beide dagen om 10.00 uur. De toegangsprijs bedraagt voor de zaterdag EURO 15,- voor de zondag EURO 20,- en een weekendkaart kost EURO 30,--. Kinderen tot 12 jaar mogen onder begeleiding gratis naar binnen. Parkeren is eveneens gratis.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet