Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Algemeen

Dragracing: Eerste optreden Lex Joon in MPM-Top Fuel Funny CarKomend weekend maakt de Nederlander Lex Joon zijn debuut in de snelste Funny Car-klasse ter wereld, de Top Fuel Funny Cars. De wedstrijd wordt verreden op de Engelse strip van Santa Pod en telt mee voor het Engels Top Fuel Funny Car-kampioenschap. De Nederlander komt in actie in zijn door MPM International Oil Company-kleuren gestoken Dodge Avenger.

Tekst: Remco Scheelings

Op Santa Pod wordt komend weekend de eerste ronde verreden van het FIA Europees Kampioenschap dragracen. In het programma is tevens een ronde opgenomen voor het Engels Top Fuel Funny Car-kampioenschap. Voor de Nederlander Lex Joon betekent dit zijn eerste optreden in deze 6.000 PK sterke Funny Cars. Het team is momenteel in Engeland met de laatste voorbereidingen bezig om de ex-Dean Skuza Dodge Avenger in topconditie aan de start te brengen. Ook wordt de auto nog van zijn nieuwe en uiterst spectaculaire MPM-kleurenschema voorzien. Zaterdag en zondag zijn op Santa Pod de kwalificaties waarna op 'bankholiday' maandag de eliminaties gepland staan. Het is voor het eerst in de geschiedenis dat een Nederlander aan de start komt in de snelste Funny Car-klasse ter wereld.

6.000 PK
Joon bereikte vorig seizoen met een derde plaats zijn hoogste klassering ooit in het FIA Europees Kampioenschap Top Methanol Funny Cars. De Nederlander is momenteel met een tijd van 5,77 seconden over de ¼ mijl zelfs Europees recordhouder. Met 3.000 PK beschikken Top Methanol Funny Cars over een 'acceptabele' hoeveelheid vermogen. Dit is echter nog niets vergeleken met de meer dan 6.000 PK van Top Fuel Funny Cars. Het geheim zit met name in de nitro die in Top Fuel Funny Cars als brandstof wordt gebruikt. Dit van nitroglycerine afgeleide goedje zorgt voor een explosieve kracht in de motor. In Amerika zijn tijden van 4,7 seconden over de ¼ mijl gemeengoed. Het Europees record staat momenteel op 5,3 seconden. Hoewel nog niet meteen wonderen mogen worden verwacht, leert de carrière van Joon dat hij altijd voor het hoogste gaat en dus op termijn het record zeker gaat aanvallen.

Spektakel in Drachten
De MPM Top Fuel Funny Car van Joon zal dit jaar ook in Nederland te bewonderen zijn. Tijdens de Drachten Nationals op 14 en 15 juni zal de auto op Vliegveld Drachten in de pits staan. Nog spectaculairder wordt het tijdens de MPM Drachten Internationals op 12 en 13 juli. Voor het eerst sinds de demonstraties in de jaren '80 op het Circuit van Zandvoort zal er weer een Top Fuel Funny Car op Nederlandse bodem in actie komen, dit maal zelfs met een Nederlander aan het stuur. Joon zal dan namelijk in Drachten een aantal demonstratie-runs verzorgen. Wie vorig jaar de demo's van de Zaandammer met zijn Top Methanol Funny Car heeft gezien, weet wat hem in overtreffende trap te wachten staat.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet