Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Algemeen

Dragracing: The Main Event, de eerste ronde, nieuwe kansen

ek_voor_joon_a
Foto: Ivan Sansom

Van zaterdag 24 tot en met bankholiday-maandag 26 mei wordt met de Main Event op de Engelse baan van Santa Pod de eerste ronde van het FIA Europees Kampioenschap Drag Racing verreden. Kunnen Urs Erbacher, Dave Wilson, Freddy Fagerström , Jimmy Alund en Michael Gullqvist opnieuw in smoking naar het FIA-gala in Monaco of komen er twee titels in Nederlandse handen? In de Top Fuel-klasse heeft MPM-coureur Lex Joon een heldere missie: na 2005 een tweede titel mee naar huis nemen. Bij de Pro Modifieds heeft ons land met Robert Joosten en Marc Meihuizen twee serieuze kanshebbers op eremetaal.

Tekst: Remco Scheelings
Foto’s: Remco Scheelings

In eerste instantie zou de titelstrijd ook dit jaar weer over slechts vier ronden worden uitgevochten. Vandaag kwam echter de mededeling dat op het laatste moment overeenstemming is bereikt met het circuit van Hockenheim waardoor de NitrOlympx terugkeert in het kampioenschap. Volgens de laatste mededelingen ontbreekt echter de Pro Stock-klasse tijdens deze Duitse wedstrijd. Helaas is Gardermoen (Noorwegen) bij de auto’s niet teruggekeerd op de kalender. De motoren rijden er wel maar die hebben weer geen kampioenschapronde op Hockenheim.
ek_voor_joon_mn

Lex Joon gaat voor tweede titel
In de koningsklasse Top Fuel gaat MPM-coureur Lex Joon voor de titel. Na eerder in 2005 de FIA EK Top Fuel-titel veroverd te hebben leek de Nederlander vorig jaar op weg naar een tweede kampioenschap. Het hele jaar stond Joon aan de leiding, won de wedstrijd in Mantorp Park, maar werd tijdens de European Finals in een vroegtijdig stadium uitgeschakeld. Urs Erbacher greep zijn kans en pakte met winst in de finale precies voldoende punten om Joon met twee punten verschil van de eerste plaats te stoten. Joon is dan ook uit op revanche en wil naast de titel ook nieuwe persoonlijke records (4,75 seconden en 312 mph = 502 km/u) op de klokken zetten. Dat de MPM-piloot daarmee ook Europese records (4,704 seconden) gaat breken is duidelijk.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet