Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Algemeen

Dragracing: Eerste Funny Car-winst Melanie Troxel

bristol_troxel_a

Eerst moest er meer dan vijftig jaar op worden gewacht, nu is het voor de tweede keer binnen drie weken raak. Op 27 april schreef Ashley Force geschiedenis door als eerste vrouw in de meer dan 50-jarige historie van de NHRA een Funny Car-wedstrijd op haar naam te schrijven. Afgelopen weekend zegevierde in Bristol Melanie Troxel. De 35-jarige rijdster die na een aantal jaren in de Top Fuel-klasse dit jaar haar Funny Car-debuut maakt, heeft bij de op statistieken verzotte Amerikanen wel een ander record in handen. Troxel is de enige vrouw die nu overwinningen in zowel de Top Fuel (vier) als Funny Car-klasse op haar naam heeft staan.

Tekst: Remco Scheelings
Foto’s: Remco Scheelings

Het team van Mike Ashley waar Melanie Troxel voor uitkomt, had een moeilijke start van het seizoen. Eerst haakte sponsor Torco af maar in ProCare RX werd nog net op tijd een vervangende geldschieter gevonden. De voorbereidingen verliepen echter niet zoals gepland en in de eerste wedstrijden wist Troxel geen eliminatieronde door te komen. De laatste weken ging het beter en in Bristol had Troxel eindelijk het geluk aan haar zijde.

bristol_troxel_p

Na winst in de eerste ronde op regerend kampioen Tony Pedregon moest Troxel het in de kwartfinale opnemen tegen Ashley Force. Troxel won het eerste 100% vrouwelijke eliminatieduel en na een walk-over in de halve finale tegen Jim Head wachtte in de finale Mike Neff. De rijder van John Force Racing had echter problemen met zijn koppeling waardoor Troxel ondanks gebrek aan grip in 5,066 seconden naar haar eerste overwinning kon rijden.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet