Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Algemeen

Dragracing: Ashley Force schrijft met Funny Car-winst autosportgeschiedenis

atlanta_force_a_p

Ashley Force heeft autosportgeschiedenis geschreven door in Atlanta als eerste vrouw in de meer dan 50-jarige historie van de NHRA een Funny Car-wedstrijd te winnen. Ashley Force en Danica Patrick hadden al veel met elkaar gemeen en traden ook regelmatig gezamenlijk voor het voetlicht, na de eerste historische IRL-winst van Patrick vorige week staat het duo met de zege van Force weer gelijk. De winst van Ashley Force kreeg extra glans omdat de 25-jarige Ford-rijdster in de finale haar vader en Funny Car-legende John Force klopte.

Tekst: Remco Scheelings
Foto’s: Remco Scheelings

In de Top Fuel-klasse was winst van een vrouw niet ongebruikelijk. Shirley Muldowney werd zelfs een paar keer kampioen en Melanie Troxel schreef de laatste jaren nog wedstrijden op haar naam. Bij de als veel moeilijker te besturen Funny Cars lag dat geheel anders.

atlanta_force_a_st

Toch zat de eerste vrouwelijke winst er al een tijdje aan te komen. In haar debuutjaar 2007 bereikte Ashley Force als eerste vrouw een finale van een Funny Car-wedstrijd. Dit jaar was het nog een kwestie van tijd dat de dochter van 14-voudig Funny Car-kampioen John Force de geschiedenisboeken zou herschrijven. In de eerste vijf wedstrijden stond Force al twee keer in de finale en nam daarmee twee weken geleden zelfs de leiding in de tussenstand van het kampioenschap.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet