Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Algemeen

Dragracing: Don Schumacher Racing krijgt boete van USD 100.000,--

Bepaald geen jackpot voor Don Schumacher Racing in Las Vegas. Tijdens de afgelopen weekend in het gokparadijs gehouden NHRA-wedstrijd werd het team bestraft met een boete van USD 100.000,--, de hoogste boete in de geschiedenis van de NHRA. In de pits van het team werd namelijk nitro aangetroffen van een ander merk dan dat van de in de regels voorgeschreven exclusieve leverancier VP Racing Fuels.

Tekst: Remco Scheelings

In de pits van Don Schumacher Racing werd nitro aangetroffen van het merk Pro Nitro. Don Schumacher beweert nu dat deze nitro bedoeld was voor testsessies die voor deze week gepland staan en dat de brandstof niet in het NHRA-wedstrijdweekend is gebruikt. Daarbij komt ook nog dat Schumacher zegt dat NHRA-bazen akkoord waren met het gebruik van Pro Nitro als officiële brandstof. Het mag duidelijk zijn dat Schumacher zich dus niet zomaar neerlegt bij de straf.

Het hele verhaal heeft toch al een beladen achtergrond. Pro Nitro is eigendom van Schumacher en importeert rechtstreeks uit China. Het bedrijf is door Schumacher opgericht om de oplopende prijzen die ontstonden door het alleenrecht van VP Racing Fuels in te dammen. Pro Nitro is zelfs het officiële nitro-merk voor de concurrerende IHRA series. Daarbij komt ook nog dat Pro Nitro brandstof zou verkopen aan VP, die het vervolgens weer verkoopt aan de NHRA-teams. Dit ontlokte Schumacher al de uitspraak dat hij zijn eigen nitro voor een paar honderd dollar meer per vat weer moest terugkopen van VP. Het is overigens algemeen bekend dat bij testritten meerdere teams gebruik maken van de goedkopere Pro Nitro-brandstof. Don Schumacher Racing is met twee Top Fuelers (Tony Schumacher en Cory McClenathan) en vier Funny Cars (Ron Capps, Gary Scelzi, Jack Beckman, Jerry Toliver) het grootste en één van de meest succesvolle teams in de NHRA POWERade Drag Racing Series. Krijgt ongetwijfeld een explosief vervolg.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet