Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Algemeen

Dragracing: Primeur voor Antron Brown in Houston

houston_brown_a

Als eerste rijder in de geschiedenis van de NHRA is Antron Brown erin geslaagd om na overwinningen in de Pro Stock Bike-klasse nu een wedstrijd in de Top Fuel-klasse op zijn naam te schrijven. Voor de dit jaar in de koningsklasse debuterende Brown was het maar goed dat Del Worsham in de Funny Car-finale Ashley Force klopte, anders was zijn unieke score wat nieuwswaarde betreft volledig in het niet gevallen bij de eerste winst van de dochter van John Force. Ashley had namelijk geschiedenis kunnen schrijven door als eerste vrouw in de historie van de NHRA een Funny Car-wedstrijd winnend af te sluiten.

Tekst: Remco Scheelings
Foto’s: Remco Scheelings


Tot en met vorig seizoen was Antron Brown actief in de Pro Stock Bike-klasse en schreef daarin voor het U.S.Army-team van Don Schumacher diverse wedstrijden op zijn naam. Eind vorig jaar werd Brown echter door David Powers Motorsport aangetrokken als vervanger van Whit Bazemore. Al snel bleek de 32–jarige rijder niet alleen goed in de markt te liggen bij fans en sponsors maar voor het team ook een verademing te zijn om mee te werken, en niet onbelangrijk, over meer dan uitstekende kwaliteiten als coureur te beschikken. Al bij zijn debuut in Pomona zette Brown de snelste kwalificatietijd op de klokken. In Houston, de vierde wedstrijd van de NHRA POWERade Drag Racing Series, beloonde Brown het in hem gestelde vertrouwen met een overwinning.

houston_brown_p
Antron Brown poseert geduldig met een kleine fan

In de eerste eliminatieronde klopte de Matco Tools-rijder Doug Foley, vervolgens Cory McClenathan en in de halve finale Doug Kalitta. In de finale moest Brown het opnemen tegen niemand minder dan Larry Dixon, de winnaar van race twee van dit jaar. Dixon was eerder weg (0,051 tegen 0,63 seconden) en bij de 1000-voet (305 meter) lag het tweetal precies gelijk. In de laatste meters pakte Brown echter met een hogere eindsnelheid zijn winst en ging met een voorsprong van 0,0044 seconden als eerste over de streep. Brown heeft daarmee de succesvolle overstap van de twee- naar de vierwielers gemaakt en is de eerste rijder in de geschiedenis van de NHRA die in zowel de Pro Stock Bike als de Top Fuel-klasse overwinningen op zijn naam heeft staan.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet