Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Algemeen

Dragracing: Eerste Top Fuel-overwinning Lex Joon



 mainevent.tmfc
Urs Erbacher (voorgrond) en Dan Larsen

Snelheidsrecord
Bij de Top Methanol Funny Cars ging de eerste winst naar regerend kampioen Urs Erbacher. Hoewel de Zwitser met een uiterst snelle tijd van 5,696 seconden ook al de eerste kwalificatiepositie voor zich opeiste en met 252,37 mijl per uur goed was voor een nieuw Europees snelheidsrecord, was de winst in de finale niet zo vanzelfsprekend. Dan Larsen kon met een tijd van 5,78 seconden de regerend kampioen (5,72 seconden) verrassend goed volgen waardoor de Deen dit jaar de grootste bedreiging voor Erbacher lijkt te gaan vormen. Teleurstellend was het optreden van de nummer twee van vorig seizoen Ulf Leanders. Geplaagd door technische problemen wist de Zweed zich niet eens te kwalificeren.

Engels feest
De finale bij de Top Methanol Dragsters was een geheel Engelse aangelegenheid. Regerend kampioen Dave Wilson schakelde in de halve finale Peter Schöfer uit en moest het daardoor in de eindstrijd opnemen tegen zijn landgenoot Rob Turner. Net als eigenlijk het hele weekend was Wilson superieur en in een nieuwe Europese recordtijd van 5,422 seconden eiste Wilson de overwinning voor zich op.

 mainevent.ps
Jackie Hansen

Eerste winst
De grootste verrassing vielen te noteren bij de Pro Stockers. Tijdens de kwalificatie was het bijna zoals gebruikelijk Jimmy Alund die met 6,913 seconden de eerste kwalificatiepositie voor zich opeiste. Daarachter was het echter Magnus Hansson die met de ex Greg Anderson Pontiac in 6,941 seconden ook ver onder de zeven seconden-grens dook en de tweede positie veilig stelde. Pas op een derde plek Michael Malmgren. In de eerste eliminatieronde meteen al een tweetal verrassingen. Malmgren werd naar huis gestuurd door Jackie Hansen terwijl Hansson zijn meerdere moest erkennen in Ulf Jonsson. Omdat vervolgens Hansen ten koste van Jonsson de finale haalde, ging Alund als regerend kampioen en huizenhoge favoriet de eindstrijd in. Wat echter nog niet eerder was vertoond gebeurde nu, Alund trok een rood licht waardoor de eindzege automatisch in handen viel van de underdog Hansen. Voor de sympathieke Deen was daarmee de eerste Pro Stock-overwinning in zijn lange carrière een feit.

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet