Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Algemeen

Dragracing: Urs Erbacher op de Amerikaanse toer

erbacher_usa_00

Zoals eerder gemeld liet Urs Erbacher na het behalen van zijn FIA Europees Top Fuel Kampioenschap zijn dragster naar Amerika verschepen om in de bakermat van het dragracen aan de laatste twee wedstrijden van de NHRA POWERade Drag Racing Series mee te kunnen doen. In Las Vegas hield de Zwitser de Europese eer uitstekend hoog, in Pomona kon de FIA-kampioen zijn eerdere succes geen vervolg geven.

Tekst: Remco Scheelings
Foto’s: Remco Scheelings


Tijdens het eerste weekend in Las Vegas was Erbacher goed voor een verrassing. Met een tijd van 4,594 seconden en 326,48 mijl per uur zette de Zwitser tijdens de kwalificatie twee dikke persoonlijke records op de klokken. Met deze tijd plaatste Erbacher zich als 15de voor de eliminaties. Een uitstekende prestatie omdat de Zwitser daarmee vaste deelnemers als Hillary Will en Doug Foley achter zich liet. In de recente geschiedenis was het ook de eerste keer dat een Europeaan in de Top Fuel-klasse tot de eliminaties wist door te dringen.

erbacher_usa_01

In de eerste eliminatieronde moest Erbacher het opnemen tegen de nummer twee uit de kwalificatie Doug Kalitta. De runner up van 2006 was echter een maatje te groot voor de Zwitser waardoor zijn Las Vegas-avontuur in de eerste eliminatieronde ten einde kwam. Desondanks een prachtige prestatie van het Zwitserse team dat voor deze gelegenheid in Wayne Dupuy een Amerikaanse tuner had gevonden.

Pomona liep minder voortvarend. Na vier kwalificatieruns, die de nodige technische problemen opleverden, bleef de beste tijd stilstaan op 4,731 seconden. Daarmee kwam Erbacher niet verder dan een 21ste positie, onvoldoende om zich voor de eliminaties te plaatsen. Het is nu de bedoeling dat de dragster in Amerika blijft om daar in februari op Pomona de start van het NHRA-seizoen 2008 mee te maken. Pas daarna komt de auto terug naar Europa om hier de Europese-titel te kunnen verdedigen.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet