Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Algemeen

Dragracing: Tony Schumacher flikt het weer

pomona_finals_schumacher_a

Het leek wel een herhaling van de ontknoping van vorig seizoen. Om zijn Top Fuel-titel te prolongeren moest Tony Schumacher de finale van de laatste wedstrijd winnen. En weer flikte de U.S. Army-rijder het. Met zijn winst op Bob Vandergriff pakte Schumacher precies de benodigde punten om in de allerlaatste run van het seizoen de Top Fuel-titel voor zich op te eisen. Bij de Funny Cars was Tony Pedregon na de finish van de finale tussen Robert Hight en Phil Burkart pas zeker van de titel. In de Pro Stock-klasse ging het kampioenschap naar Jeg Coughlin, nota bene de rijder die dit jaar geen moment het klassement aanvoerde.

Tekst: Remco Scheelings
Foto’s: Remco Scheelings

De Countdown to the Championship, waarbij in de laatste twee races van het seizoen de beste vier uit het tussenklassement om de titel strijden, heeft er in ieder geval voor gezorgd dat de 23 wedstrijden omvattende NHRA POWERade Drag Racing Series tot het laatste moment spannend bleef.
pomona_finals_schumacher_bo

Toch weer
In de Top Fuel-klasse had Rod Fuller na zijn zege vorige week in Las Vegas de beste papieren in handen. Zolang Tony Schumacher nog in de race is mag hij nooit worden onderschat. Dat bleek vorig jaar toen de U.S.Army-rijder de allerlaatste run van het seizoen moest winnen en een nationaal record moest rijden om Doug Kalitta in de ranglijst te passeren. En aldus geschiedde. Na de invoering van de Countdown waren de verschillen klein maar door zijn vroege uitschakeling in Vegas moest Schumacher met een achterstand van 67 punten als vierde (!) aan de laatste wedstrijd in Pomona beginnen.

pomona_finals_schumacher_p

Fuller verslikte zich echter in de eerste ronde tegen Bob Vandergriff. Nummer twee Larry Dixon sneuvelde in de kwartfinale terwijl Schumacher zelf in de halve finale afrekende met nummer drie Brandon Bernstein. Schumacher moest echter in de finale Vandergriff achter zich laten om zo de benodigde punten te pakken om Fuller in het klassement te kunnen passeren. En net als in 2006 slaagde de U.S.Army-rijder. In 4,486 seconden, de snelste tijd van het weekend, eiste Schumacher de winst en de titel (goed voor USD 500.000,--) voor zich op. Uiterst zuur voor Fuller die bijna het hele seizoen aan de leiding lag en zijn puntenvoorsprong door de Countdown teniet zag worden gedaan. Met de oude puntentelling was Fuller nota bene in Vegas al kampioen geweest. Voor Schumacher is het de vierde Top Fuel-titel op rij en de vijfde uit zijn carrière.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet